Сциентоложка литература разпространяват в читалища
Сциентоложка литература разпространяват в читалища / снимкa: Дарик - Сливен

Сигнал за действия на религиозната организация Сциентология е подаден в областната администрация в Ямбол от Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий". Сигналът касае зачестили случаи и провеждане на активна  кампания за разпространение на литература в българските читалища от религиозната организация на Сциентология /Църква на Сциентологията/.

Експертите по религия предупреждават за опитите на сектата да навлезе отново агресивно у нас, използвайки този път българските читалища, като им предоставя безплатна литература във вид на дарения. Според подадения сигнал в читалищата се изпращат дарения-книги, посветени на метода „Дианетика" и Рон Хъбард, с цел пропаганда на техните идеи и приемане на дарението в местните библиотеки.

Организацията на Сциентологията има няколко неуспешни опита за регистрация у нас по Закона за вероизповеданията и затова тя действа като фондация и сдружение. В тази връзка областният управител Таня Димитрова изпрати запитване до кметовете на общини за проверката в читалищата на тяхна територия. Обратна информация е събрана от общините Ямбол, Стралджа и Болярово, очаква се и от останалите общини.

В община Стралджа в пет читалища са получени дарения на книги, посветени на метода Дианетика и на председателите на читалищни настоятелства е препоръчано да не предоставят книгите на читателите. В община Ямбол само в библиотеката на читалище „Зора 1945" е получено дарение от 8 книги и DVD. Книгите не са вписани като библиотечни единици във фонда на читалището. В Болярово сектата също е изпратила книги в 6 народни читалища. Обобщената информация ще бъде изпратена в Центъра за религиозни изследвания и консултации в София.