Селесао каца посред нощ
Селесао каца посред нощ / Gong.bg, Добри Атанасов
Волейболистите на Бразилия пристигат във Варна посред нощ. Селесао е последният съперник на българите в груповата фаза на Световната лига, като срещите в четвъртък и петък са решителни дали избраниците на Силвано Пранди ще са част от финалите в Кордоба от 21 до 25 юли.

Бернардо Резенде, Джиба, Леандро Висото, Мурило, Данте и компания ще кацнат в Морската столица в 22:35 часа довечера и утре ще тренират в зала „Конгресна”.

Програмата на нашите волейболисти е ясна – по две тренировки на ден (сутрин фитнес и следобед в залата), като утре селекционерът Пранди, капитанът Владимир Николов и Матей Казийски ще имат среща с медиите.

Двете срещи на 8 и 9 юли ще позволят на България при дори един успех да стане финалист в най-силния комерсиален турнир на планетата по волейбол и в Аржентина да се бори за 1 000 000 долара. Билетите за зрителите, било то седящи или правостоящи, отдавна са разпродадени. Нито на касите във Варна, нито онлайн, е невъзможно да се намерят пропуски за срещите.

Владо Николов и компания са втори в Група А и имат 25 точки, колкото е и активът на лидера Бразилия, но гостите има 9 победи и 1 загуба, а ние едно поражение повече. За финалите освен победителите в четирите групи се класира и най-добрият втори тим във всички потоци, като ние сме „с едни гърди” пред останалите – Сърбия (24 точки), САЩ (20 точки) и Германия 19 точки), като вторият и третия показател – точковият и геймовият коефициент са ни далеч пред тези на останалите – 1,114 и 3,857. Ако търсим класиране като най-добър втори отбор освен показателите на Сърбия трябва да следим и актива на Италия, която е лидер в поток Б. Сърби и италианци играят един срещу друг този уикенд, като и двата тима имат по 24 точки, но адзурите ни водят минимално в точковия коефициент - 1,116.

Любопитното е, че не само на полето за Световната лига ще има сблъсък България- Бразилия тази седмица. В сряда (7 юли) от 10:00 часа на варненския плаж „Рапонги” ни очаква Първият демонстрационен турнир по волейбол „Обединени от спорта”. На игрището за плажен волейбол ще се сблъскат отборите на България, Бразилия, Холандия и тим на българските медии. За родния отбор, Бразилия и Холандия обаче няма да бъдат волейболните национали, а формации, съставени от общностите на тези страни в България. Неоценим принос за формирането на волейболните тимове на Бразилия и Холандия дадоха дипломатическите представителства на двете страни у нас, като сред играчите ще видим и представители на самите посолства. В българския отбор пък участват представители на Министерството на физическото възпитание и спорта.

Целта на Демонстрационния турнир е да покаже нагледно, че няма по-добър посредник между нациите и държавите от спорта. Мачовете ще бъдат в по един гейм до отбелязване на 25 точки, а тимовете ще играят по системата всеки срещу всеки.