Инвеститор поиска МПС-та да достигат до хижа Скакавица
Инвеститор поиска МПС-та да достигат до хижа Скакавица / Маргарита Петрова, Дарик радио

Един от основните инвеститори на Паничище „Рила спорт" ще настояват пред НП „Рила" при изготвянето на новият устройствен план на парка да бъде осигурен достъп на МПС до хижа „Скакавица", която инвеститорите стопанисват. Това съобщи изпълнителният директор на „Рила спорт" Славейко Стайков.

Той каза още, че са вложили немалко средства в хижата, но срещат трудности заради забраната за достъп на автомобили и техника на територията на парка. „Предвидените рестрикции обезпечават до някаква степен защитата на биоразнообразието, но трябва да се търси баланс между това и нормалното обслужване на туристите", коментира Стайков.

Храната сега се доставя с техника до границата на парка, а до хижата се носи на гръб или с помощта на животни. Стайков посочи още, че от години има неизвозен отпадък, което стои като проблем в бъдеще. Търсят вариант за нормалното функциониране на хижата и въпреки, че срещат трудности нямат намерение да се отказват от хижата, която са взели под наем от туристическо дружество „Рилски езера" Дупница.