Исландската министър-председателка встъпи в гей брак
Исландската министър-председателка встъпи в гей брак / снимка: Reuters

Исландската министър-председателка влезе в историята, като се ожени за дългогодишната си приятелка и стана първият държавен лидер в света, сключил гей брак. Съседните северни страни обаче едва забелязаха, че 67-годишната Йохана Сигурдардотир се венча с дългогодишната си партньорка - историческо събитие, което въпреки напредъка в признаването на гей правата, би било немислимо на друго място.

Скандинавия има дълга традиция на толерантност към алтернативните начини на живот, а гей законодатели и епископи хомосексуалисти отдавна са част от пейзажа.

Активисти за правата на гейовете казаха, че Европа като цяло има по-добра история на приемане на гейовете по най-високите етажи на властта отколкото САЩ.

Макар нито един открито хомосексуален американец да не се е впускал в потенциално успешна кандидат-президентска кампания, хомосексуалистите отбелязаха значителен напредък през последните години в печеленето на други избираеми постове в САЩ, често пъти напълно откровени за връзката с еднополовите си партньори. В Европа ситуацията варира.

Неколцина политици от най-високо ниво не крият хомосексуалността си, в това число шведският министър на околната среда Андреас Карлгрен и кмета на Париж Бертран Делано, смятан за вероятен претендент за президентските избори през 2012 г. Гей държавен глава обаче би бил невъзможен в силно католически страни.

Гейовете в политиката ще са немислими в Африка, където 37 страни имат закони против хомосексуалистите, а лидерът на Зимбабве Робърт Мугабе описа еднополовите партньори като "по-низши от кучета и прасета".

Угандийците бяха шокирани от новината за брака на Сигурдардотир с партньорката й, с която тя бе в граждански съюз от 2002 г. Партньорството прерасна в брак в неделя с влизането в сила на нов закон, легализиращ еднополовите бракове. Източноафриканската държава не одобрява хомосексуалността и обмисля законопроект, който да налага смъртно наказание за някои гейове. Законопроектът предизвика протести в Лондон, Ню Йорк и Вашингтон.

Северните страни в Европа са на първо място по гей свободи. През 1989 г. Дания стана първата страна в света, която позволи гражданските съюзи между гейове, а Лутеранската църква в Швеция ръкоположи миналата година първия си открит гей епископ. Всички пет северни страни се класираха в първата десетка в проучване от тази година за законните права на лесбийки, гейове и бисексуални в Европа. Дори Финландия, най-отдалечената страна в региона, която по-бавно от съседките си одобри скандинавските лайфстайл тенденции, получи 6 от общо 10 точки.

Русия и Украйна бяха на последните места в индекса Рейнбоу Юръп 2010, изготвен от ILGA-Europe - неправителствена организация, представляваща лесбийски, гей, бисексуални и трансполови групи. Дори в съседните балтийски страни, които имат дългогодишни отношения със северните страни, толерантността към гейовете като цяло е ниска. Еднополовите бракове не са законни и като цяло не се одобряват в Естония, Латвия и особено в предимно католическа Литва. Гей прайд шествията в Латвия и Литва по принцип привличат тълпи от гневни контрадемонстранти, много по-многобройни от самото шествие. Естонският премиер Андрус Ансип признава, че е до някаква степен консервативен по въпроса за гей браковете.