Карнобат все по-близо до своя ветроенергиен парк
Карнобат все по-близо до своя ветроенергиен парк / Красимир Калудов

Да бъде променено предназначението на общински мери и пасища в близост до местността „Кралимаркова стъпка” решиха на последното си заседание общинските съветници в Карнобат.

С промяната ще бъде обособен малък терен със съответното отстояние, където ще бъдат разположени съоръжения, касаещи националната сигурност.

Така общинският съвет успешно приключи една от последните много съществени процедури, която спираше до момента реалния старт на изграждането на ветроенергийния парк на дружеството „Карнобат Еолия”.

Предстои да бъде изработен технологичният план /майкросайтинг/ в окончателен вид. В него ще бъдат изчислени кабелните трасета, които ще обслужват ветроенергийния парк и терените, на които ще се сменя преднаначението, за да бъдат поставени върху тях „кулите” за бъдещите ветрогенератори.

По предварителни прогнози се очаква параметрите на ветрогенераторния парк „Кралимаркова стъпка” да претърпят корекции с около 15%.

Първоначално гръцко –испанският консорциум „Алфа Грисин”, който стои зад проекта, предвиждаше да инвестира 150 млн. евро в енергийното съоръжение с обща мощност 111 мегавата и гарантира на община Карнобат годишен приход от 1 800 000 хил. лв в следващите 30 години.

Промяната на параметрите се налага заради влизането на част от терените в зоната на „НАТУРА 2000”, наличието на концесионни територии за добив на инертни материали, вече изградени съоръжения на мобилните  оператори и заради бъдещия терен, където ще бъдат изградени съоръжения, свързани с националната сигурност, изискващи сериозни отстояния и гарантирана отдалеченост – коментира кметът на общината Георги Димитров.

На последното заседание на общинския съвет съветниците единодушно подкрепиха  „инвестиционното намерение” на българска компания, която заявява желание да построи ветрогенераторен парк в землището на село Железник с мощност около 50 мегавата.

Компютърните симулации са установили сериозен ветрови капацитет и макар че бъдещите съоръжения ще отстоят на около 10-12 км. от енергийната инфраструктура, амбициите на инвеститорите са сериозни  – сподели кметът Георги Димитров.

Според него сериозно предимство на двата енергийни проекта в Карнобат е това, че необходимите за изпълнението им терени няма да бъдат засегнати от престоящите промени в „Закона за земеделските земи”.