Земеделци, подали заявления за субсидии, ще могат да кандидатстват за кредити
Земеделци, подали заявления за субсидии, ще могат да кандидатстват за кредити / снимка: МЗХ
Земеделци, подали заявления за субсидии, ще могат да кандидатстват за кредити
30650
Земеделци, подали заявления за субсидии, ще могат да кандидатстват за кредити
  • Земеделци, подали заявления за субсидии, ще могат да кандидатстват за кредити

До две седмици над 120 хиляди земеделските производители, които са подали заявления за субсидия за площ земя, ще кандидатстват за кредит от 20 търговски банки в размер на 90 процента от субсидията. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева, след като подписа меморандум за сътрудничество с Асен Ягодин от Асоциацията на банките у нас. Общата сума по програмата за директни плащания е близо 1 милиард лева, като всеки кандидат по програмата ще може да получи по 28 лева на декар площ.

До две седмици над 120 хиляди земеделските производители, които са подали заявления за субсидия за площ земя, ще кандидатстват за кредит от 20 търговски банки в размер на 90 процента от субсидията. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева, след като подписа меморандум за сътрудничество с Асен Ягодин от Асоциацията на банките у нас. Общата сума по програмата за директни плащания е близо 1 милиард лева, като всеки кандидат по програмата ще може да получи по 28 лева на декар площ.

По програма земеделските производители могат да се възползват от предвидените като европейска субсидия пари чак от декември. С подписване на меморандума с банките Държавен фонд „Земеделие" дава възможност на земеделските производители да получат парите по-рано, обясни Калина Илиева. Ние ще дадем възможност бенефициентите да получат чрез удостоверенията, които ние ще издадем за банките, предварително да вземат кредити, с които ще могат да осигурят съответно есенната кампания, каза тя.

Банкерът Асен Ягодин обясни, че земеделието е сектор с голямо значение за финансовите институции. „В сегашната финансова ситуация, когато не са толкова много добрите, успешни сектори на икономиката, които могат да бъдат финансирани от търговските банки, земеделието може да е една добра алтернатива", каза той.

По данни на Държавен фонд „Земеделие" тази година кандидатите за директни плащания са се увеличили с повече от 26 на сто спрямо 2009-а. Определенията от Брюксел срок за изплащане на парите е от 1 декември тази година до края на юни 2011-а година.