СДС възразяват срещу поправки в закони за земеделските земи
СДС възразяват срещу поправки в закони за земеделските земи / снимка: Sofia Photo Agency
СДС възразяват срещу поправки в закони за земеделските земи
30642
СДС възразяват срещу поправки в закони за земеделските земи
  • СДС възразяват срещу поправки в закони за земеделските земи

ГЕРБ прокарва "лобистки" поправки в Закона за собствеността и земеделските земи и Закона за опазване на земеделските земи, твърдят от СДС. Първият проект, вече приет на първо четене от депутатите предвижда собствениците на земеделска земя да бъдат задължени при продажба да я предлагат първо на хората, които са я наели под аренда.

Според синия лидер Мартин Димитров това е връщане на комунизма и е насочено срещу частната собственост. От партията се заканиха да атакуват измененията в Конституционния съд, ако бъдат приети окончателно. СДС няма да подкрепи и предвидените ограничения за поставяне на възобновяеми енергийни източници в плодородните земи от 1-ва до 4-та категория. Синият депутат Михаил Михайлов с аргументите:

Собственикът на земя се задължава първо да я предложи на арендатора. Все едно, че вие да имате апартамент, да го давате под наем и след това законът да ви задължи да продадете на наемателя на цената, която той ще ви определи. Това според нас е абсолютно грубо нарушение на Конституцията. И също така и следващия законопроект, който се предлага – закона за опазване на земеделските земи. Десетки хиляди хора са инвестирали в земеделска земя, дали са принадена стойност на тази земя, прекарали са ВиК, ходили са до общината, взели са разрешение, сменили са ПУП-а, до ХЕИ и са придали стойност, за да може тази земя да бъде използвана евентуално за възобновяеми източници, за стоеж. Сега, с предложената поправка тази земя, тази принадена стойност се заличава.