Великотърновски ученик стана европейски шампион на копие
Великотърновски ученик стана европейски шампион на копие / снимка: личен архив

Великотърновският ученик Камен Минков стана европейски шампион на Първите игри на стария континент по лека атлетика за младежи с увреждания.

В Бърно /Чехия/ момчето от старата столица спечели титлата на хвърляне на копие, във възрастовата група до 20 години. Така ученикът в Природо-математическата гимназия „В. Друмев" във В. Търново постигна нов голям успех след миналото лято, когато стана световен първенец в Невил, Швейцария.

Камен Минков е роден на 30 април 1992 г. във В. Търново. По рождение има увреждане на крака, което го принуждава да носи протеза. Независимо от това спортува активно. Тренирал е футбол при Велин Кефалов, стрeлба с лък при Димитър Димитров и лека атлетика при Иван Пенков и змс Антоанета Тодорова- Селенска.

Спечелил е над 30 медала от ученически игри за деца с увреждания в дисциплините дълъг скок, 100 метра и тласкане гюле. В края на миналата година бе избран за Спортист №3 на В. Търново, след Гергана Баръмова и Христомир Христов.

Във Бърно Камен Минков бе придружаван от наставничката си Антоанета Тодорова- Селенска. Бившата световна рекордьорка на копие, съобщи че възпитаникът и е изпратил уреда на 27, 19 метра при четвъртия опит и си е осигурил златото.

„По време на подготвителния лагер в Стара Загора- Камен хвърли копието на 25 метра. Преди самото заминаване разбрахме, че в Бърно ще трябва да се състезава не с юношеско, както до сега, а с мъжко копие. То е почти два пъти по- дълго и тежи повече от юношеското. Въпреки това Камен постигна по- добър резултат, което говори че има много голям потенциял", разказа Антоанета Тодорова- Селнска.

След месец и половина камен Минков ще защитава световната си титла на на предстоящото първенство в Оломуц, Чехия.