ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите / cнимки, алхив: Sofia Photo Agency
Борисов спестил 14 000 лева от заплати, Цветанов - едва 5140 лева
30593
Борисов спестил 14 000 лева от заплати, Цветанов - едва 5140 лева
  • Борисов спестил 14 000 лева от заплати, Цветанов - едва 5140 лева

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов са заличили ипотеките, които направиха през пролетта на миналата година преди изборите в полза на ГЕРБ за по 440 000 лева. Това става ясно от декларациите, подадени пред Сметната палата от лицата, заемащи висши държавни длъжности за имуществото, придобито през 2009 година. Лидерът на ДПС Ахмед Доган е декларирал доходи от друга стопанска дейност в размер на над 1 милион лева.

Изпълнителна власт

Министър-председателят Бойко Борисов и вицеп

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
ремиерът Цветан Цветанов са декларирали, че имат заличена ипотека за по 440 хил. лв. в полза на ГЕРБ. Още през пролетта на 2009 г. те обявиха, че са ипотекирали домовете си, за да финансират предизборната си кампания, тъй като партията им е извън парламента и няма право на държавна субсидия.

Декларацията на премиера показва, че той е спестил над 14 хиляди лева от заплата, които държи на влог в българска банка. Цветанов е успял да икономиса 5140 лв. от възнагражденията си, които също са на депозит.  

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
Симеон Дянков е декларирал къща с двор, с разгърната застроена площ от 720 кв. м. Имотът е бил купен през 2001 за 2,150 млн. лв. Финансовият министър и съпругата му Каролин Фройнд притежават и банкови влогове в долари за съответно - 194 хил. лв. и 171 хил. лв.  Той е посочил и доходите на двамата от работата им в Световната банка, като Дянков е декларирал 305 хил. лв., а за съпругата си е посочил - около 190 хил. лв.  Вицепремиерът е декларирал и заем от 532 хил. долара. Той е собственик и на акции за близо 25 хил. лв. в дружествата Дженерал Електрик, Хартфорд Файненшъл, Клийн Енерджи, Рейфеон, Чарлз Шуаб Фонд. Освен това, притежава и 49% от Екопроект Априлци, които са придобити безвъзмездно.

Зам.-вътрешният министър Веселин Вучков пък си е купил в София миналата година апартамент с площ 32 кв. м., като е платил за него 20 хил. лв. Изтеглил е и два заема - ипотечен кредит от 25 хил. лв. и потребителски от 15 хил. лв.

Военният министър Аню Ангелов е спестил 1900 лева от пенсия и 5800 лева от заплати. Правосъдният министър Маргарита Попова пък е събрала от заплати близо 110 хил. лв. които се съхраняват в два банкови депозита.

Регионалният министър Росен Плевнелиев се оказва

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
министърът, който е купил най-много имоти през 2009 година. През изминалата година той и съпругата му са придобили в София право на строеж от 254 кв. м. за 258 хил. лв., а за друга пристройка от 46 кв. м. са дали близо 47 хил. лв. Двамата са получили в дарение четири парцела в разложкото село Баня, като общата им площ е близо един декар и са купили още един парцел с големина малко над един декар за 5 хил. лева.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
Министърът на културата Вежди Рашидов е спечелил 6800 лева само от лихви по депозити. В графата за банкови влогове Рашидов е посочил 100 000 лева, като произходът на средствата е отново от лихви.

Рашидов има и вземания в размер на 76 805 евро, предоставени като заем. Лихвите по него са 23 299 евро.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo

Съпругата на земеделския министър Мирослав Найденов - Нина, е изтеглила кредит в размер 84 000 лева, за да направи надстройка на ветеринарна клиника. Самият министър е декларирал, че разполага с 10 000 лева от заплата. В графата за банкови влогове са обявени два депозита - за 8 000 евро и за 20 000 лева, които също са натрупани от заплати.

Заместник здравният министър професор Иван Миланов притежава 8 апартамента в София, Слънчев бряг и Стара Загора. Освен това е акционер в частния доброволен здравноосигурителен фонд  „Дом здраве". Доктор Миланов е собственик и на три коли - Мерцедес, Фолксваген Пасат и изплаща на лизинг Порше. Другият заместник здравен министър Десислава Димитрова изплаща

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
ипотечен кредит в размер на 260 000 долара.

Президент

Президентът Георги Първанов декларира налични средства в размер на 10 хил. лв., спестени от заплати.

Вицепрезидентът Ангел Марин декларира 16 хил. лв., които е икономисал от трудови възнаграждения.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo

Народно събрание

Председателят на парламента Цецка Цачева декларира налични спестявания от заплата в размер на 12 хил. лева. От доходи извън тези от заеманата длъжност е получила през миналата година 1666 лева,  а от хонорари - близо 10 500 лв. От наеми е получила 2 хил. лв. Цачева има договор за лизинг в размер на 25 100 лева към физическо или юридическо лице.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е декларирал доходи от стопанска дейност в размер на 1 100 154 лв. През март стана ясно, че той е бил консултант по четири мегапроекта - хидровъзел „Цанков камък", „Доспат", каскадата „Горна Арда" и язовир „Тунджа". Той е взел 1,5 млн. лева за консултантските си услуги, съобщи тогава в. „Труд". От ДПС пък обявиха, че Доган не е консултирал „Цанков камък", а други енергийни проекти.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова разполага с налични средства в размер на 170 хил. лева, над 110 хил. лв., от които изплатен остатък от дивидент за 2007 и 2008 година. Останалите са от лични доходи, заплата на съпруга й и наеми. Тя има две кредитни карти съответно с 30 000 лева и 7000 евро. Сключила е четири договора по ипотеки, като 250 000 лева е най-голямата сума, която изплаща.

Другият съпредседател на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и съпругата му са си направили пристройка на къщата от 20 кв. м. за 40 000 лева със заем. Той е декларирал и заем към юридическо лице в размер на 110 000 лева. 

Лидерът на ДСБ Иван Костов е съобщил, че няма промяна в имотното си състояние.

Съпругата на председателя на СДС Мартин Димитров, Стела Димитрова е купила апартамент от 35 кв. м. на стойност 45 хил. лева с доходи от заплата и спестявания.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
Лидерът на БСП Сергей Станишев е декларирал  12 хил. лева от друга стопанска дейност за миналата година.

Съпругата на Волен Сидеров -Капка, има договор за лизинг на лек автомобил в размер на близо 19 хил. лева.

Председателят на комисията по евросредствата в НС Светлин Танчев от 1997 година притежава ½ идеална част от къща в Сиудад Кесада

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
(Испания) с площ 185 кв. м. на стойност над 330 хил. лева, купена със заплата.

Ексфинансовият министър Пламен Орешарски е декларирал над 60 хил. лева от трудови правоотношения извън тези по заеманата от него длъжност.

Със заплатата си Яне Янев е спестил 35 хил. лева на банков влог. 15 000 евро от наследство и още 20 хил. също спестени, е декларирал още той.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
Председателят на здравната комисия от ГЕРБ Лъчезар Иванов е придобил къща с двор и гараж в Банкя на стойност близо 200 хил. лева. Има договор за заем в размер на близо 150 хил. лева. Декларирал е доходи от друга стопанска дейност на стойност над 120 хил. лева.

Корнелия Нинова от БСП е декларирала налични парични средства в размер на 65 хил. лева и банков влог от 25 хил. лева, натрупан от заплата.

Новоизбраният шеф на КФН Стоян Мавродиев, доскоро депутат от ГЕРБ, е декларирал налични 150 хил. евро от продажба на имот и консултантска дейност. Той изплаща ипотечен кредит в размер на 219 хил. евро.

Съпругът на бившия външен министър и неуспял кандидат за еврокомисар Румяна Желева - Красимир Желев, е купил през 2004 година 1/2 вила с двор в Несебър, като е платил за това 2091 лева. Желева е посочила и близо 273 хил. лв. в банкови депозити. Тя е и собственик на автомобил, който е купила на лизинг за 68 хил. лв.

Евродепутатът от Атака Димитър Стоянов е придобил жилище с гараж в центъра на София на стойност над 450 хил. лева с кредит и заплата.   

Евродепутатът от БСП Кристиян Вигенин и съпругата му Милена са си купили апартамент в Белгия. Жилището е 98 кв.м разгърната застроена площ и е купено на цена от 663 000 лв. В декларацията си Вигенин е записал и 585 000 лв. ипотечен заем, които вероятно е дал за апартамента в Белгия. 

Съдиите от имотния скандал

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo

Съдията от Върховния административен съд Николай Урумов е декларирал апартамент от 64 кв.м. на стойност 80 528 лв. в местността „Алепу" край Созопол в съсобственост със съпругата му Здравка Урумова, която е адвокат. Двамата притежават и лек автомобил Шкода в съсобственост. И апартаментът, и колата са закупени през 2009 г. от заплати и спестявания. Урумов е декларирал 48 360 лв. годишен доход на съпругата си.

Съдията от Върховния административен съд Панайот Генков е декларирал, че през 2009 г. в съсобственост със съпругата си Жанета Генкова е закупил общо 4 имота в Приморско, 3 от които е продал. Това са 2 офиса от по 57 квадрата, всеки по 85 000 лв., 1 апартамент от 67 кв.м. за близо 100 000 лв. и един гараж за 28 000 лв. Генков е декларирал, че са ги платили с пари от заплати и наеми. Според декларацията излиза, че ги е прехвърлил възмездно /продал/ на загуба по 67 500 лв. офисите и по толкова апартамента, а гаражът е задържал. Декларирал е и че имат да вземат от Иван А. Ангелов, местно лице, неизплатена сума по нотариален акт от 231 000 лв. Генков е вписал кредит към ДСК от 114 732 лв. 35 204 лв. е взел от наеми през миналата година.

Съдията от Върховния административен съд Андрей Икономов през 2009 г. е придобил от замяна с доплащане ателие от 194 кв.м. в столичния елитен квартал „Лозенец" до Южния парк на стойност 195 583 лв., като за целта е продал апартамент от 52 кв. м. в кв. „Витоша", София за 97 721 лв. и двор от 550 кв.м. в с. Топола, Каварненско.  Икономов продал през миналата година лек автомобил фолксваген за 4000 лв е закупил Шевролет на лизинг за 22415 лв. Икономов е декларирал 4682 лв. банков депозит от заплати. Декларирал е и 3 кредитни карти, неизползвани, и два заема от 46000  и 25 000 лв.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
Съдебна власт

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е декларирал, че за апартаменти, къщи, имоти и земи няма настъпили промени през изтеклата година. Закупил е лек автомобил Нисан Микра за 26 772 лв. от заплатите си. Вписал е, че има налични 3000 евро от заплатите си, а 21 862 лв. банков депозит има съпругата му Магдалена Пенгезова, която до преди няколко месеца работеше в ДАНС.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo

Главният прокурор Борис Велчев е вписал, че няма промени в имотното му състояние. Декларирал е спестявания от заплати в размер на 26 000 лв. негови и 9500 лв. на съпругата му Катерина Велчева. Велчев е получил 18 416 лв. като университетски преподавател и 3343 лв. от наеми през 2009 г.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев се оказва собственик на 56 декара земи в землището на Севлиево. Това са ниви, лозя, ливади и иглолистни и широколистни гори. През 2009 г. съпругата му Мирена Пенчева е прехвърлила безвъзмедно, тоест е дарила притежаваната от нея ½ от всички земи,

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
ниви, ливади и гори са прехвърлени. Не е отбелязано на кого са дарени.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев също е декларирал, че няма промяна в имотното му състояние. Той е вписал 40 000 лв, получени от него като обезщетение, и лизинг от 7500 евро, 17261 лв. възнаграждение за преподавателска дейност и 1665 лв. от наеми.

Местна власт

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo

Столичният кмет Йорданка Фандъкова притежава половината от апартамент и дворно място в Самоков по наследство. С договор за гледане тя се е сдобила с половината от друг апартамент - в столицата и с право на строеж. Всички придобивки на Фандъкова са най-късно от 2008 г.

Кметът на Банкя Рангел Марков притежава четири ниви, придобити чрез дарение в Банкя. Три от тях са станали негова собственост миналата година. През 2002 г. пък съпругата му Свобода си е купила магазин в Дианабад на стойност 20 400 лева с пари от дарения.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
Кметът на Варна Кирил Йорданов е финансирал обучението на дъщерята на съпругата си в Швейцария с повече от 71 000 швейцарски франка. За пътувания на семейството си извън България Йорданов е отделил 6000 лева. Като допълнителен приход кметът на Варна е декларирал 10 600 лева от наеми.

Бившият председател на Общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов и съпругата му Моника имат 17 000 долара от заплати, 110 000 евро от дивиденти и 195 000 лева

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
от дивиденти. Гуцанов е дал заем за 9500 лева. В същото време той има кредит за 63 465 евро. За командировки извън страната Гуцанов е похарчил 39 250 лева, а за други пътувания извън страната 25 000 лева.

През 2009 г. кметът на Сливен Йордан Лечков и съпругата му Светлана са станали собственици на парцел. Всеки от тях притежава половината от парцела на стойност 12 006 лева, като покупката е направена с пари от заплата.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
Агенции и ведомства

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов е наследил миналата година апартамент и къща с двор в Харманли. От заплата Стефанов е натрупал в банкови влогове у нас 31 000 лева.

Шефът на Сметната палата Валери Димитров не притежава имоти, но е декларирал депозит в банка в България в размер на 27 000 лева. Освен това притежава и известен брой акции в дружества, сред които Мелинвест, Химимпорт и ПИБ.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo

Апартамент за близо 400 хиляди лева в Русе е купил през 1996 година изпълнителният директор на агенция „Митници" Ваньо Танов, показва декларацията му за миналата година, публикувана на страницата на Сметната палата. Сумата е платена с пари от заплати.

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов няма придобито движимо или недвижимо имущество, декларирал е 62 530 лева от заплати.

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
Шефът на БНБ Иван Искров е декларирал банков влог на името на Гинка Дойкова Искрова в размер на 175 524 лева и на името на Иван Ганчов Искров - депозит в размер на 50 112 лева. И двата депозита са в банки в страната, а за произход на средствата е обявен трудови доходи и лихви.

Бившият председател на КФН Петър Чобанов, който преди дни бе сменен на поста от Стоян Мавродиев, е декларирал близо 20 хиляди лева от заплати и също не е обявил никакво имущество. Заместник-шефът в надзора Ралица Агайн обаче е прехвърлила апартамент в София за повече от 1,1 млн. лева.

Също бившия изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов е декларирал на името на Юлияна Димитрова покупката през миналата година на ливада от 4 дка в село Рибарица за 500 лева.

Главният секретар на военната агенция „Социални дейности" Валери Храбър Христов пък е купил 350 акции за 150 хил. лв. без да посочи дружеството, в което има дялове.

Председателят на Комисията за защита на личните данни

ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
- Венета Шопова, е теглила  860 хил. лв. ипотечен кредит. Тя подробно е описала и 66 имота, сред които апартаменти, къщи, парцели, ливади и гори, които притежават заедно със съпруга й. Някои от имотите - гори и поземлени имоти се намират в столичните квартали „Горна баня" и „Княжево" и са получени безвъзмездно. Друга собственост - четири апартамента в София, са купени в периода 2001 г. - 2008 г., като най-големият от тях струва около 170 хил. лв. Двамата притежават и апартамент в Несебър, собственици са и на къща с двор в село Литаково, край Ботевград. В същия район, между 2004г. и 2007 г. са купили и са получили безвъзмездно ливади, ниви и широколистна гора. Съпругът на Венета Шопова - Васил Шопов, е депозирал в банка около 88 хил. лв. Той е собственик на 4 фирми, които работят в областта на недвижимите имоти, и има
ГЕРБ си покрили заемите от ипотека за изборите
netinfo
дялове в още три дружества.

Директорът на НЗОК доктор Нели Нешева притежава 2 апартамента - в Барселона и София, както и парцел в Каварна.

В срок не са подали годишните си декларации бившият зам.-изпълнителен директор на НВМС Леонид Лавчев и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" Божидар Йотов, трима съдии, двама прокурори и други.