Странджа моя люлчина за първи път в Царево
Странджа моя люлчина за първи път в Царево / Пресцентър - Община Царево

30 фолклорни колективи и 25 индивидуални изпълнители от страната и чужбина ще вземат участие във фолклорния фестивал „Странджа моя люлчина в Царево за първи път. Ще гостуват фолклорни групи от Банско, Троян, Нова Загора и полски, сръбски и гръцки състави.

Фестивалът няма конкурсен характер, но журито с председател композитора Димитър Колев –главен диригент на Държавен фолклорен ансамбъл „Загоре” – Стара Загора, оценява участниците. Десетте статуетки с логото на фестивала ще отидат при най-добрите. Голямата награда е плакет на читалище „Г. Кондолов”.

Фестивалът ще се провежда всяка година в края на месец юни, така организаторите се опитват да подпомогнат и местния туризъм. За съжаление кризата е попречила на някои от колективите да дойдат, първоначално заявили участие.

Първата фестивална вечер бе посветена на Странджа и на откритата естрада на площада звучеше само странджанска музика. Изпълненията бяха на оркестър „Жарава” към бургаското тракийско дружество „Екзарх Антим І” и солисти, детска фолклорна формация „Астея” от Малко Търново , мъжката певческа група от Царево, фолклорен детски състав „Иглика”.