Чешки инвеститори ще правят самолети край Баховица
Чешки инвеститори ще правят самолети край Баховица / airshow-bg.com

Чешки инвеститори са заявили сериозни намерения да правят любителски самолети край ловешкото село Баховица, съобщи областният управител Николай Нанков. В сряда той е имал среща с представителите на фирмата в България. Обсъдени са възможностите и евентуално пречките за предоставяне на терен, върху който да се разположат производствените сгради.

"Земята е недеактувана, а има и действащ мораториум върху заменките. На този етап въпросът с терена може да се реши само с продажба", обясни областният управител. Проблем може да има с местната кооперация, която има две сгради върху земята, която е държавна собственост.

Има варианти за разрешаване на проблема със земята, категоричен е обаче областният управител Николай Нанков.  Той посочи, че се очаква да бъдат разкрити 35-40 работни места във фабриката. Ще се произвеждат едномоторни самолети. Спортните модели са от типа "Sting" и се ползват за развлекателни и тренировъчни полети.

Ловешкото село Баховица има и летище за селскостопанска авиация. Освен това там в момента се изгражда  българо-китайски завод за автомобили. Ловеч има традиции в самолетосторенето. През миналия век в Държавната самолетна фабрика в града е произвеждан моторен витлов самолет "Лаз-7". Конструиран от инж. Цветан Лазаров през 1947 г., изработен и изпитан в България, това е най-масовият самолет в България до закриване на самолетостроенето през 1954 г. На "Лаз-7" се е учил и първият ни космонавт Георги Иванов.