Може да отнемат правата на доктора направил ин витро на 62-годишната Красимира Димитрова
Може да отнемат правата на доктора направил ин витро на 62-годишната Красимира Димитрова / netinfo

Д-р Алкан Емин от Центъра за репродуктивна медицина в Плевен ще бъде наказан дисциплинарно. Това реши на днешното си заседание, проведено в Русе, Етичната комисия на Българския лекарски съюз. Наказанието е заради разразилия се скандал между здравното заведение и Русенската болница.

Лекари от двете болници взаимно се обвиняват за придобилия печална известност случай с 62-годишната Красимира Димитрова, която роди близначи в русенското здравно заведение след ин витро процедура в Плевен. Все още не е ясно какво ще бъде точно наказанието. Председателят на комисията проф. Милан Миланов заяви, че в такъв случай правилникът предвижда от порицание, до отнемане на заплати и спиране на лекарски права.

Той категорично подчерта, че и двете лечебни заведения са извършили превъзходна професионална работа, но заради грешна терминология двете звена започват спор, който доведе до отрицателен резултат. Д-р Емин си е позволил неуместни квалификации за Русенската болница, с което енарушил лекарската етика. Положението му се утежни допълнително от факта, че самияттой не дойде на днешното заседание. На него бяха дошли лекари и от Плевен, които се помириха с русенските си колеги. Ако споровете по темата продължат ще стигнем и до отнемане на лекарски права, заплаши проф. Миланов.

Милан Миланов съобщи, че близначката Мери, която беше преместена в Университетската детска болница в София, в момента е в задоволително състояние, за което заслуга имат микропедиатрите от Русе.

В началото на месеца лекари от Русе внесоха колективна жалба в етичната комисия на Българския лекарски съюз срещу клиниката в Плевен, където беше извършена ин витро процедурата на най-възрастната родилка у нас. Причина бяха отправени обвинения от плевенските им колеги за некомпетентност, липса на апаратура и вътрешноболнична инфекция в русенската болница. Дори възникна спор дали близначките Мери и Жаклин да останат в крайдунавския град, където бяха родени преди 28 дни или да бъдат транспортирани до Плевен.