Излизат резултатите от първо класиране за елитните училища
Излизат резултатите от първо класиране за елитните училища / dariknews.bg/ Архив

Резултатите от първо класиране за прием след 7-ми клас трябва да бъдат публикувани днес, заяви за Дарик началникът по основно и средно образование в РИО Соня Мелоян. 3 089 са учениците, които ще се борят за 3 196 места в елитните, профилираните и професионалните гимназии в Пловдив.

Соня Мелоян обясни, че младежите могат да видят къде са класирани в списъците, които ще бъдат изнесени на страницата на МОМН или в петте центъра за прием на документи. За Пловдив това са СОУ "Св. Климент Охридски", ГХП "Св. Св. Кирил и Методий" и СОУ "Св. Софроний Врачански" в район "Тракия". За областта центровете за подаване на документи са в Асеновград в ПГ „Цар Иван Асен ІІ" и Карлово в ОУ „Кирил и Методий".

Ако кандидат-гимназистът не е доволен от първото класиране, може да подаде молба за участие във второ. При второто класиране детето запазва мястото от първото и не може да бъде изместено или да падне на по-долна позиция. Ако седмокласникът не е класиран никъде, автоматично участва във второто класиране, без да е необходимо да подава молба. Между първото и второ класиране възможност за пренареждане на желанията няма. Записването за второ класиране ще бъде между 28 и 30 юни.