Приеха нова експертиза по делото срещу Румен Панайотов
Приеха нова експертиза по делото срещу Румен Панайотов / снимка: Дарик-Шумен

Шуменският окръжен съд прие нова тройна техническа експертиза по делото срещу бившия кмет на Нови пазар Румен Панайотов. То е за източване на средтсва, отпуснати за възстановяване на инфраструктурни обекти, които са били разрушени след обилните валежи от дъжд през лятото на 2005г. Според приетата днес експертиза нанесените щети са за 11 000 лв., а не за 406 000 лв., както е посочено в обвинителния акт по делото. Обвиняеми по него са още инж. Станимир Станев и Георги Митев от село Слънчево. По-рано прокурорът по делото Маргарита Георгиева се възпротиви срещу приемането на експертизата с мотива, че не е била уведомена за насрочения повторен оглед на обектите.

Вещите лица, извършили огледа са същите, които първоначално са оценили щетите на 406 000 лв. Пред съда днес те обясниха, че част от извършените строително-монтажни работи са скрити и няма как да бъдат остойностени. Те не успяха да отговорят и на въпроса какво е качеството на свършената работа по възстановяването, тъй като такава оценка би могла да бъде направена отделно за всяка възстановена от пороя щета. Дали е основателно заключението на приетата днес експертиза ще стане ясно тепърва.

Делото беше отложено заради поискана от защитата съдебно-счетоводна експертиза, която ще бъде представена на следващото заседание.

След обилните дъждове и наводненията в община Нови пазар през 2005 г.  се е наложило възстановяването на 26 инфраструктурни обекта. Те се намират както в град Нови пазар, така и в няколко села от общината. Според обвинението, след констатиране на значителни материални щети, установени от общинска комисия, за възстановяването им са били отпускани различни суми от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерски съвет. Разследването показа, че за 20 от обектите са извършени злоупотреби. Отпуснатите за тях средствата са били усвоени, но без да бъдат извършвани изцяло всички аварийно - възстановителни работи. Освен срещу  бившия кмет на Нови пазар Румен Панайотов, делото е и срещу инж. Станимир Станев и 41-годишния Георги Митев от с. Слънчево. То е за източване на над 406 000 лв., с които държавата е била ощетена в периода 2005/2006 година. Обвинението срещу Митев е за документна измама, в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Същото е обвинението и срещу инженер Станимир Станев. Бившият кмет на Нови пазар Румен Панайотов е обвинен за престъпление по служба и за документно престъпление.