На кого му пука за цветовете
На кого му пука за цветовете / Георги Златарев; Кристина Николова
Треди гей парад в София - 2
30446
Треди гей парад в София - 2
Треди гей парад в София - 1
  • Треди гей парад в София - 2
  • Треди гей парад в София - 1

"На кого му пука за цветовете" е посланието-въпрос в тази фотография, направена на 27 юни 2009. Цветния миг улавя Георги Златарев по време на втория гей прайд в София. Снимката е включена в изложба в Червената къща, с която още в понеделник стартира подгряващата програма за третия гей парад, който на 26 юни ще премине по улиците на София.

Експозицията "Да пишеш история - прайд 2008 и 2009 през очите на участници" представя първите две гей шествия в България и може да се разгледа до края на юли в Червената къща. Изложбата е с репортажни фотографии на Георги Златарев и Кристина Николова, като след 1 юли към тях ще бъдат добавени и кадри от тазгодишното Sofia Pride събитие.

Тазгодишното Sofia Pride събитие бе тема и в предаването "Кой говори" по Дарик с водещ Пролет Велкова. Традиционно в студиото бяха сформирани два лагера:

  • От едната страна:
    Димитър Димитров, който е сред организаторите на гей парада
    Емил Христов - журналист и поет, ангажиран с темата
  • От другата страна:
    Петър Вълков от Граждански форум за детето и защита на семейството*
    Инженер Йордан Пеянски от Фондация "Светлина на Балканите"*

*И двете организации са част от коалиция, която излезе с отворено писмо срещу предстоящия гей парад. Гей шествието обаче официално подкрепиха посолствата на Норвегия, Великобритания и Холандия в София. Подкрепата и присъствието си на парада заявиха и български звезди като Мария Илиева, Нети, Деница и Преслава Мръвкова от Music Idol, както и Сашка Васева. Третото гей шествие потегля в 16:30 ч на 26 юни от Моста на влюбените при НДК.

Дискусията по темата в "Кой говори" по Дарик можете да чуете в двата аудио файла

Мотото на гей прайда "Обичай равенството, прегърни многообразието!" призовава към повече любов и приятелство, като противопоставяне на зачестилите престъпления към малцинствата. Тази година организаторите акцентират върху престъпленията от омраза (hate crimes), на които все по-често ставаме свидетели - както се вижда от тази фотография на Кристина Николова, направена по време на първото гей шествие в София - 28 юни 2008.

На кого му пука за цветовете
netinfo