Представят Кърджали на брега на Северната Ривиера в Хага
Представят Кърджали на брега на Северната Ривиера в Хага / netinfo

 Кърджали ще бъде представен като туристическа дестинация на 24 юни в Хага, когато е обявен Ден на Кърджали в европейския град. Това ще направят областният управител Иванка Таушанова и екип от експерти на областна администрация. Целта е да се популяризират Източните Родопи като дестинация.

Провеждането на Ден на Кърджали е елемент от европейски проект за създаване на маркетингов туристически продукт на област Кърджали, който стартира през април 2009 г. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" и се изпълнява от Фондация „Радио Нова Европа" в партньорство с Областна администрация-Кърджали и Регион Хага. Общата му стойност е 299 830 лева. Целта е област Кърджали да се сдобие със собствена туристическа марка, а потенциалът на областта в туризма да бъде използван за подобряване на бизнес-средата и осигуряване на допълнителна заетост и по-високи доходи на населението.

Българската делегация ще бъде посрещната в офиса на регион Хага от Кейс Мидема, началник-отдел Регионално планиране, води и зелена политика. Денят на Кърджали ще започне с три презентации, посветени на балансираното регионално развитие, свободното време и туризма около градовете. Планирани са и срещи на областния управител във ВФИА - Агенция за привличане, поощрение и работа с чужди фирми. Същинското представяне на област Кърджали ще се състои в следобедните часове в Стъклената зала на общинския музей. Приветствия към гостите там ще произнесат регионалният представител на проекта Марсел Хаутзагер, областният управител Иванка Таушанова и българският посланик Златин Тръпков. Присъстващите ще имат възможност да се запознаят със забележителностите на област Кърджали чрез видеопрезентация и след това в неформален разговор на чаша вино да задават въпроси. Денят ще завърши с вечеря на брега на морето в един от най-престижните курорти - Схевенинген, известен още като северната Ривиера.