Палят символично олимпийския огън в парк Бачиново
Палят символично олимпийския огън в парк Бачиново / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

По повод Международния олимпийски ден – 23 юни, Обединен детски комплекс в Благоевград и Университетски спортен клуб „Академик” организират от 10.00 ч. факелно бягане около езерото в парк „Бачиново”.

В проявата ще се включат над 70 участници от школите на Обединен детски комплекс, студенти и преподаватели от специалността „Педагогика на обучението по физическо възпитание” в ЮЗУ „Неофит Рилски”, както и деца от спортните клубове в Благоевград. Преди старта на факелното бягане студентката Антония Григорова – участничка в ХХІ Зимни олимпийски игри във Ванкувър 2010, ще запали символично олимпийския огън.

Всички участници в кроса  ще получат тениски с олимпийския символ, осигурени от БОК и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет  Жак Рок и Стефка Костадинова – президент на Българския олимпийски комитет.

Международният олимпийски ден се чества от януари 1948 г. с Решение на Международния олимпийски комитет. От 1989 г. за популяризиране на масовия спорт на този ден се организират състезания по бягане.