Започва фестивалът Фолклор без граници
Започва фестивалът Фолклор без граници / Дарик Добрич

Десетото юбилейно издание на Международния младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници" се открива официално тази вечер с концерт на Академичен фолклорен ансамбъл при Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив. Началото на концерта е от 18.00 часа в Драматичен театър „Йордан Йовков" в Добрич. Преди това от 17.00 часа на площад „Демокрация" концерт ще изнесе Духовият оркестър на Добрич.

За десета поредна година на сцените в Добрич и Албена фолклорни певци, инструменталисти и танцови състави от различни държави ще се състезават за престижните музикални награди „Фолклор без граници".

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Добрич Детелина Николова и е включен в националния културен календар на Министерството на културата. Близо 600 изпълнители от България, Армения, Грузия, Канада, Казахстан, Македония, Мексико, Молдова, Румъния,Русия, Татарстан РФ, Турция ще представят автентичния фолклор на своите страни.

На 23 юни от 15.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова" започва конкурсната програма за категориите солово пеене, солисти - инструменталисти, камерни вокални ансамбли, "учител и ученик". В същия ден от 16.30 часа участниците ще дефилират в централната част на Добрич с фолклорни костюми. Отново на 23 юни от 17.00 часа на площад "Свобода"/при дъждовно време ДТ "Йордан Йовков"/ ще се представят танцови колективи от България, Армения, Молдова и Грузия.

Конкурсната и фестивална програма през следващите дни ще продължи в Курортния комплекс "Албена". Участниците ще се надпреварват в категориите "солово народно пеене", "камерни вокални ансамбли, "хорове", "солисти инструменталисти", "камерни инструментални ансамбли, "оркестри". Фолклорните изпълнители ще демонстрират талант и майсторство в категориите "автентичен фолклор", "обработен фолклор", "групи за етномузика" и "фолк-джаз". 

Кулминацията в програмата е концертът на международното жури и гости на Фестивала от България, Канада, Македония, Румъния, Русия и Турция, който ще премине с отбелязване на 45 години творческа дейност и 65-та годишнина на проф. Петър Ангелов. Концертът ще се състои на 27 юни от 18.00 часа в ДТ "Йордан Йовков".

Награждаването и галаконцерта на лауреатите са насрочени за 28 юни от 17.00 часа в Концертна зала "Добрич". Победителите в конкурсната част ще получат званието "Лауреат" на I, II и III награда за всяка възрастова група и специалност. Най - добрите във фестивалната програма ще бъдат отличени с Диплом І, ІІ или ІІІ степен, както и с поощрителни премии и награди. Най-високата награда на "Фолклор без граници" е Гран при - за цялостно постижение във фолклорното изкуство.