Четири  дни песни и танци във Владиславово
Четири дни песни и танци във Владиславово / Sofia photo agency

Състави от 7 държави ще се включат в „Изкуство и приятели". Десетият международен конкурс ще се проведе от днес до петък, 25 юни, 2010 г. в залата на Народно читалище „Петко Славейков" в район „Владислав Варненчик".

На сцената освен съставите от читалището ще излязат творчески групи от Македония, Русия, Молдова, Украйна, Армения и Грузия, съобщават организаторите. В конкурса ще премерят сили 5 възрастови групи, сред които деца до 10 години и възрастни. Победителите ще получат звание лауреат и награди за І, ІІ и ІІІ място.

Откриването е от 18.30 часа тази вечер в концертната зала на читалището. Веднага след това започва конкурсната програма. Тя продължава и в сряда и четвъртък със същия начален час, а на 25 юни от 18.30 пак там ще се проведе закриването на конкурса и награждаването на победителите.

За първи път конкурсът «Изкуство и приятели» се провежда през 2001 г. В деветте издания на проявата досега са участвали творчески колективи и изпълнители от България, Русия, Украйна, Грузия, Финландия, Словакия и Сърбия. Участниците се състезават в няколко жанра: автентичен фолклор, обработен фолклор, естрадни танци, естраден вокал, класически танци, бални танци, цирково изкуство, акробатика, смесени, еднородни и камерни хорове.