Държавни имоти отдавани под наем без търгове
Държавни имоти отдавани под наем без търгове / Дарик Враца, Иван Стрижлев

За отдадените под наем държавни имоти в област Враца не са провеждани търгове. Това разкри проверка, разпоредена от областния управител Пепа Владимирова. Целта е установяване на състоянието на държавните земи и сгради, както и счетоводните отношения с администрацията на отдадените под наем имоти. Проверката е стартирала в началото на 2010 година и е по смисъла на Закона за счетоводството. Подобно нещо не е правено от 1999 г. насам, коментират от администрацията.

Екипът на областния управител се е натъкнал на още фрапиращи констатации. Например - в имот публична държавна собственост, т.н. „Филмова база" в Мездра, от 2004 година там се е самонастанила фирма от шивашкия бранш. Имотът е бил използван за производствена база без да се плаща на държавата нито лев. Едва преди няколко месеца Министрески съвет е деактувал обекта от публична държавна в частна държавна собственост, като процедурата за това е задействана от 2004 година.

Областният управител Пепа Владимирова разпореди самонастанилата се фирма да напусне сградата. Иззети са ключовете и са освободени помещенията. Изчисляват се загубите за държавната хазна от неприбирания 6 години наем.

Друг обект, който е в плачевно състояние от години, са бунглата в местността „Вола" под връх Околчица. Бунгалата също са публична държавна собственост. В момента по разпореждане на областния управител тече процедура за промяна на статута на имота, за да може да бъде отдаван под наем. Публична държавна собственост са още пещерата „Леденика" и Регионалният исторически музей. Пещерата „Леденика" е дадена за стопанисване на община Враца за срок от 7 години за реализиране на спечеления туристически проект. За музея областният управител даде подкрепата си за реализиране на един нов проект за достъпна среда за хора с увреждания Проектът обаче чака финансиране.  

Съвсем наскоро екипът на областния управител прие по опис и 4 ниви в местността „Уловица" в землището на село Добролево. Общата площ на нивите е 99.826 дка. По закон имущество, което няма наследници, остава в полза на държавата. Тези имоти не са били потърени от областна администрация от 2008 година. Данъчната им оценка е за 14 255.10 лв. Спазването на тази част от закона също стриктно се следи.   

Общо 77 са обектите публична държавна и частна държавна собственост във Врачанско, които се управляват от областния управител. Отдел „Държавна собственост" е изготвил пълен списък с тези от тях, за които ще се търсят наематели през тази година. Списъкът ще бъде публикуван и качен на страницата на администрацията.