Наградиха участниците в конкурса за лечебните растения на Балкана
Наградиха участниците в конкурса за лечебните растения на Балкана / Дарик Габрово

 

12 награди бяха раздадени на участниците в Регионалния конкурс "Лечебните растения на Балкана- европейско богатство". Той се организира от Европейския информационен център "Европа директно"- Габрово. Надпреварата бе за най-оригинално био пано, изработено от лечебни растения и природни материали.

Целта на конкурса е да провокира интерес у младите хора към богатството на растителни и животински видове в България, за да се научат да ги познават и опазват. В Архитектурно- етнографския комплекс "Етър" по време на отбелязване на празника "Еньовден на Етъра" се откри изложба от участващите в конкурса творби.

Награди бяха раздадени в две възрастови групи- деца от детските градини (групово участие на трета и четвърта група) и ученици от 1 до 8 клас. Условието бе творбите да са  изработени от сушени билки, семена, шишарки, кора от дървета и други природни материали, които растат в региона на Централен Балкан.

Жури в състав Йорданка Шиякова - художник, ръководител на Направление Изобразително изкуство и експозиционно-фондова дейност в Дома на хумора и сатирата в Габрово, арх. Люция Декова и Галина Михнева - ръководител на Европа директно Габрово избраха победителите в конкурса.

Първа награда в първа възрастова група (детски градини) спечели подготвителната група на детска градина «Мики Маус» в Габрово за паното «За билки в гората». Във втора възрастова група- ученици от 1 до 8 клас първо място спечели пано на тема "Искам те все така красива". То е изработено от Марина Валентинова Русева, осми клас на СОУ „П. Р. Славейков" в Трявна.

Творбите на победителите във всяка възрастова група ще участват в национална изложба на 24 юни в София в Представителството на Европейската комисия в България.