КАТ: Застрахователите бавят плащането на щети
КАТ: Застрахователите бавят плащането на щети / снимка: БГНЕС
КАТ: Застрахователите бавят плащането на щети
30375
КАТ: Застрахователите бавят плащането на щети
  • КАТ: Застрахователите бавят плащането на щети

Застрахователите насочват негативите към пътната полиция, а всъщност те като че ли бягат от това да изплащат щети. Това каза зам.-директорът на Главна дирекция „Охранителна полиция" комисар Алекси Стратиев по повод изявления от страна на застрахователния бранш, че ще спрат изплащането на обезщетения при удар заради дупките по пътищата, защото от КАТ обикновено не отивали на тези произшествия и не издавали документ. В интервю за Дарик комисар Стратиев беше категоричен, че пътната полиция не бяга от задълженията си. Ето какво каза още той:

Започвам да си изграждам едно убеждение, че застрахователите при всички случаи насочват негативите към пътната полиция. Миналата година произшествията с убити и пострадали и леките произшествия намаляха с около 17 процента, тоест това са по-малко щети за застрахователите и повече приходи за тях. Тази година продължава този процес. И към момента към 17 процента от отново са намалени произшествията, тоест убити, ранени, по-малко щети...

Ама вижте какво казва: застрахователите са на път да откажат обезщетение при инциденти заради дупките, като КАТ обикновено не отиват на такива произшествия и не издават документ, че са от лоша инфраструктура (прогноза на шефа на „Армеец" Румен Георгиев пред „24 часа")

Има нормативна уредба кога и кои произшествия посещава пътната полиция. Пътната полиция не е абдикирала от своята роля, а всъщност застрахователите ми се струва, че доста бягат от това да изплащат щети. Ако застрахователите откажат да изплащат, мисля, че не ние можем да ги накараме да изплащат, но ми прави впечатление, че доста се бавят дори нормално уредени щети, търсейки се всевъзможни документи, питания, влязло в сила наказателно постановление, невлязло, тоест не се гледа само щетата и да се приключва, но се търсят допълнително други документи, което затруднява доста хората и забавя плащанията.