Държавата чака ръст в броя на туристите, бизнесът - спад в приходите
Държавата чака ръст в броя на туристите, бизнесът - спад в приходите / Дарик Варна

Очаква се българският туризъм да отбележи ръст от 5% в сравнение с миналата година. Не толкова оптимистични обаче са прогнозите за приходите в туризма. Най-вероятно те ще бъдат около или под миналогодишните нива, заяви Георги Щерев, прeдседател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци. Това се дължи на по-големия брой ранни записвания, които са на по-ниски цени, обясни браншовикът.

Щерев допълни, че за да спасят сезона, миналата година хотелиерите са свалили цените с 25-30%. Това лято, а най-вероятно и догодина, те ще останат на същите равнища.  

Браншовикът изтъкна още, че България трябва да работи за привличането на повече немски и руски туристи, които са традиционни гости у нас. Не бива също така да се пренебрегват и българските и румънските гости.

По покана на Съюза на хотелиерите на “Златни пясъци” на посещение в България е ръководството на Парламентарния клуб към държавната Дума на Руската федерация. Повод за визитата е подписване на споразумение за сътрудничество и осъществяване на преки контакти с 87-те района на федерацията, като целта е да се привлекат повече руски туристи. Към момента голяма част от руските туристи минават през Москва за България, а чрез директни връзки могат да се привлекат много повече туристи, признават хотелиерите. “Идеята е да стигнем и до сибирските райони”, каза още Щерев.

Той призна, че заради визовите главоболия страната ни е изпуснала част от гостите от Русия.  Проблемът с визите, според него, е най-вече организационен. “Руснаците нямат чак толкова претенции колко плащат, но искат да стоят, да чакат и да се молят. Това се случва, тъй като в момента единственият вариант за получаване на виза за България е чрез изнесения визов център”, обясни Щерев. Исканията на хотелиерите са руските туроператори да си получават визите и от консулствата. “След много разговори премиерът Бойко Борисов нареди да се изпратят 35 души, които да работят в консулствата”, каза шефът на Съюза на хотелиерите. Според него изпращането на още хора в Русия няма да струва нищо на държавата, ако се въведе една много ниска такса за обслужване. Той допълни, че чрез консулството ни в Москва преди са издавани по над 3300 визи на ден. В момента обаче не се обслужват толкова и това е основната пречка, коментира Щерев.

Той приветства идеята румънски полицаи да патрулират по морето. “Ако не дойдат до седмица – две, после ще е безполезно”, коментира браншовикът.

Щерев допълни, че в момента текат преговори с ПРОФОН и “Музикаутор” относно спазването на авторските права. Очаква се до две седмици да има сериозен напредък. Щерев каза единствено, че засега са успели да свалят исканата цена с 50%. Повече подробности щели да станат ясни на по-късен етап.

По закон собствениците на туристически обекти – хотели, заведения и т.н., трябва да плащат такса за излъчваната в тях музика, но това се случва на много малко места.