НАП и Инспекцията по труда започват съвместни проверки
НАП и Инспекцията по труда започват съвместни проверки / netinfo

НАП и Главната инспекция по труда започват съвместни проверки относно спазването на трудовото, данъчното и осигурителното законодателство, съобщиха от офиса на Агенцията в Хасково. Данните на двете институции сочат, че много фирми декларират съкращаване на служители, но те продължават да работят нелегално. Друг масов проблем е, че се полага труд, без да е сключен трудов договор. Съвместен екип от двете институции вече извършва анализ на данните от трудовите договори, регистрирани в НАП, с който ще бъдат идентифицирани рисковите браншове, които най-напред да бъдат подложени на проверка.

Инспекторите на НАП ще следят дали за всички работещи в дадено предприятие са начислени и внесени дължимите осигурителни вноски и данъци. Ще проверяват още за укриване на обороти и за спазването на счетоводните изисквания от търговците.

Анализите на Инспекцията по труда за последните 9 месеца сочат, че случаите, в които работници полагат труд, без да е сключен трудов договор, са се увеличили двойно. Санкцията за работодател, който допуска служители да работят за него без надлежно сключен трудов договор е 15 000 лв. за всяко лице. Освен това глоби в размер до 10 000 лв. ще налага НАП за укриване на обороти, а на некоректните фирми ще бъдат възложени данъчни ревизии.

Резултатите от миналогодишните проверки в Хасковска област показват, че над две от трети от издадените актове за административни нарушения сред работодателите са именно заради нередовно внасяне на задължителни осигурителни вноски на служителите и неподаване в срок на информация за осигуряваните лица.

От офиса на НАП в Хасково припомнят, че сигнали за данъчни и осигурителни нарушения могат да се подават на телефона 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.