До 20 г. българите ще са застаряващо малцинство, прогнозира лидерът на ВМРО
До 20 г. българите ще са застаряващо малцинство, прогнозира лидерът на ВМРО / снимка: DarikNews

Ако демографската криза в България продължи, след 20 години населението в страната ни ще намалее до 5 милиона, като от тях българите ще са застаряващо малцинство. Това обяви в Стара Загора лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Някои от основните причини за демографската криза според него са ниската раждаемост, високата смъртност, високата миграция, както и високият стерилитет, който се дължи на липсата на адекватна здравна политика по отношение на този проблем.

"Положението е изключително тревожно и смятаме, че е крайно време да се предприемат мерки. За съжаление никой не прави нищо по този въпрос", каза още Каракачанов. По думите му, България може да използва няколко резерва, като единият от тях са бесарабските българи.

Друга стъпка за решаване на демографската криза според лидера на ВМРО е въвеждане на двудетния семеен модел в България.

"Социалната система в нашата страна е тотално сбъркана. С помощи трябва да бъдат стимулирани работещите и образовани семейства, а не ромските, които не приемат работа за 200 лева, не се грижат за децата си, а получават пари за всяко родено дете, за самотна многодетна майка, енергийни помощи. Техните деца са на улицата - проституират, просят, крадат, не ходят на училище", каза още Каракачанов.

В Старозагорско той се срещна със симпатизанти на ВМРО.

Други новини от Стара Загора