Китовете са по-близо до нас, отколкото си мислим
Китовете са по-близо до нас, отколкото си мислим / www.sxc.hu

Докато бъдещето на китоподобните е обект на глобален дебат, някои учени заявяват, че морските бозайници са не само по-умни, отколкото се е смятало, а и имат качества, които се смятаха за принадлежащи само на хората, съобщава АФП.

Страданието, съзнанието за собствената личност и социалната култура, както и високите умствени способности са белег на китоподбните, раздел, в който влизат над 80 китове, делфини и сходни морски обитатели, казват морските биолози. Ако бъде доказана, идеята, че китовете са интелигентни и разумни създания, заплашва да взриви концепцията, според която те са само животинска стока, която да бъде събирана от морето. Тя е залегнала в основата на преговорите в Международната комисия по китолов, която се събира в Мароко.

Силно оспорваното предложение ще разреши на Япония, Норвегия и Исландия да ловуват китове още 10 години, въпреки приетия от организацията мораториум върху китолова. Лори Марино, невробиолог в Университета Емори в Атланта, Джорджия, е провела експеримент, доказващ, че делфините имат чувство за собствена идентичност и се разпознават в огледалото. Френски биолози смятат това за доказателство, че те могат да възприемат не само болка, на което са способни всички животни, а и страдание.

"Страданието предполага известно ниво на когнитивни функции", подчертава Жорж Шапутие, невробиолог и управител на Центъра по емоции в Университета Пиер и Мария Кюри в Париж. "Трудно е да се определи какво е това ниво, но има много информация, която сочи, че то съществува при високоразвити бозайници, включително маймуни, делфини и вероятно китове".

Китоподобните отстъпват само на хората по обем на мозъка спрямо тялото и имат зони, които специализират в обучението и емоциите - вероятно поради социалните взаимодействия, показват изследвания. Някои учени смятат, че тези взаимодействия оформят култура, което понятие очевидно не важи само за представителите на човешкия вид. Ако културата се определя като заучено поколение, предавано през поколенията, различно за местните общности, то някои китове са наистина доста културни.

Други китообразни, косатките, са показали и способности да се учат от членовете на други групи и да се разбират с друга общност от косатки за подялба на естествените видове плячка, допълва БГНЕС. "Ако унищожим една подгрупа, това е повече от убийството на определен брой индивиди. Можем наистина да унищожим цяла култура", заявява Марино. Засега обаче въпросът за разумността на китообразните не се разглежда на заседанията на международните комитети, отговарящи за улова им.