Николай Сираков е новият кмет на Габрово
Николай Сираков е новият кмет на Габрово / Дарик Габрово
Николай Сираков е новият кмет на Габрово
30336
Николай Сираков е новият кмет на Габрово
  • Николай Сираков е новият кмет на Габрово

 

Николай Сираков победи в кметската надпревара с 57, 38 %, сочат окончателните данни на Общинската избирателна комисия. Обработени са всички протоколи от 125- те избирателни секции.

Своят глас за кандидата на ГЕРБ Николай Сираков са дали 9 330 човека. За кандидатът на БСП Николай Григоров са гласували 2 648 души или 16, 51 %. Трети е Пенчо Пенчев от РЗС с резултат 10, 49 % или 1 706 души. Ива Николова от Синята коалиция са подкрепили 1 369 гласоподаватели или 8, 42 %. Ради Стоянов от "Атака" е подкрепен от 549 избиратели- 3, 38 %. Николина Карабелова е с резултат 2, 94 %, за нея са дали своя вот 478 човека. С най- нисък резултат е Боян Савянов от "Българска социалдемокрация" със 143 гласа или 0, 88 %. Общият брой на гласувалите е 17 015 човека.

Министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев бе категоричен, че резултатът от местния вот в Габрово показва, че в града мръсните номера в политиката не работят. "Резултатът е много добър не само от политическа гледна точка. Това е оценка за всичко случило се до момента", коментира Дончев.

"Не ми се иска да мисля, че хората не са отишли да гласуват, защото са отвратени от ниското ниво на предизборна борба. Тук бяха унищожени над десетилетия усилия да има един нормален политически дискурс, борба на аргументи и идеи. Някои елементи направиха опит да унищожат това за два месеца Горд съм, че това не беше оттук, а бе привнесено отвън. Това беше интервенция от партийните централи. Габрово показа, че е интелигентен град", каза Дончев.

"Чувствам се удовлетворен, защото това е победа на габровци. Те за кратко време успяха да покажат, че са сплотени и имат градивна енергия", това каза новият кмет на Габрово Николай Сираков. "Тази победа ми вдъхва увереност да продължавам да работя за развитието на този град", допълни той. По думите му, още в понеделник продължава работата и ще бъде внесен следващият проект, който е за над 7 млн. лева.  

Първите думи на новоизбрания кмет в прикачения файл