Еньовден на Етъра
Еньовден на Етъра / Дарик Габрово

 

За двадесет и втори път днес на Етъра ще се отпразнува денят на слънцето, билките и водата- Еньовден. Дните около Еньовден  съвпадат с най-високата точка на слънцестоенето, с върха на слънчевата енергия. Според народната вяра, в този период от време билките са най-лековити, а който се окъпе в течаща вода, ще бъде здрав през цялата година.

Съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите, негов представител е Емил Елмазов. Тази година темата е „Лечебната сила на розата", която ще е и водеща за празника. В програмата е подготвена демонстрация на приготвяне на „Розова зора"- най- успешното и древно лекарство от рози срещу туберколоза, затруднено дишане и гангрени.

Обявен е и традиционният за Етъра конкурс за Еньовденски венец и още един конкурс за моминско венче от рози. Специално жури от музея и председателят на Съюза на билкарите- Емил Елмазов, ще обяви победителите в конкурса. Предвидени са парични награди за най- добрите венци и венчета.

В честването на празника ще се включат редица фирми и частни лица, производители на различна билкова козметика и естествени продукти за здраве и красота. С богата фолклорна програма и концерт на звънарите от село Каменское ще бъде отбелязан празникът на билките и слънцето в Етъра.

Гостите от Русия ще изпълнят на звоници- специални плоски камбани, наречени Били- композиции, които със своя колорит и тоналност ще издигнат настроението на присъстващите на нивото на радостта. Излъчваните вибрационни същности ще създадат лечебен звуков купол върху терена на музея с център билковото слънце. Началото на празника е в 11.30 часа.

По време на отбелязване на празника "Еньовден на Етъра" ще бъде открита изложба от участващите в Регионален конкурс "Лечебните растения на Балкана- европейско богатство", организира Европейският информационен център "Европа директно"- Габрово. Надпреварата е за най- оригинално био пано, изработено от лечебни растения и природни материали. Конкурсът се организира във връзка с обявяването на 2010 година за Международна година на биоразнообразието.