Екооценката за Бургас-Александруполис готова през февруари 2011-а
Екооценката за Бургас-Александруполис готова през февруари 2011-а / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Екологичната оценка за Бургас-Александруполис готова през февруари 2011-а
30314
Екологичната оценка за Бургас-Александруполис готова през февруари 2011-а
  • Екологичната оценка за Бургас-Александруполис готова през февруари 2011-а

Най-рано през февруари 2011 г. - до пролетта на следващата година, ще бъде готова екологичната оценка по проекта Бургас-Александруполис. Това съобщи в предаването „Седмицата" на Дарик министърът на околната среда и водите Нона Караджова. "За да е готова екологичната оценка по проекта Бургас-Александруполис е необходимо инвеститорът да внесе доклад с такава оценка, а такъв към момента няма", заяви министърът на околната среда и водите. Тя обясни, че очаква до края на месец септември тази оценка все пак да бъде внесена, след което ще се премине и към следващата стъпка - оценка на качеството на доклада.

„Инвеститорите възлагат на консултанти, които да изготвят такава оценка", изтъкна  Караджова. По-важното обаче е, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разглежда качеството на доклада, акцентира тя. По думите й ако той не съдържа достатъчно качествена информация, докладът ще бъде върнат за доработване. „Ако качеството е добро, ще започнат обществени обсъждания. След това има време за произнасяне на компетентния орган, на Висшия експертен съвет. В него има широко представителство на институции, на неправителствени организации, на граждани", обясни министър Караджова.

„В най-добрия случай това решение ще бъде взето към февруари догодина", обобщи темата екоминистърът. Нефтопроводът стана повод през последните две седмици премиерът Бойко Борисов първоначално да даде знак за отказ на страната ни от проекта с аргумента, че той не е изгоден, обществото не го иска и най-вероятно няма да получи положителна международна екологична оценка. Министър-председателят обаче уточни, че все още се чака оценката за въздействието на Бургас-Александруполис върху околната среда и окончателно решение за съдбата му няма.

Относно АЕЦ „Белене" министър Караджова уточни, че обектът е получил положителна оценка за влиянието си върху околната среда и е дадено разрешение за строеж. Изготвянето на нова оценка ще бъде наложително единствено, ако се промени технологията", заяви тя. „Не смятам, че трябва да се прави референдум за „Белене". Може да се направи допитване до хората какво им е мнението, но това е едно твърде скъпо начинание, ще отнеме доста време. За мен е много важа икономическата съобразност", уточни Караджова.