Безработицата у нас намалява
Безработицата у нас намалява / снимка: sxc.hu
Безработицата у нас намалява
30281
Безработицата у нас намалява
  • Безработицата у нас намалява

Безработицата у нас намалява за трети пореден месец и през май регистрираните в бюрата по труда са били около 353000 души – с 16000 човека по-малко отколкото през април. Това съобщи директорът на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова. Според нея безработицата ще спада и през следващите два месеца, а в началото на есента ще се задържи и ще започне да се увеличава.

И през май най-ниска остава безработицата в София – около 3,2 процента. Най-висока е стойността й в Смолян, където 17 процента от хората в трудоспособна възраст са без работа. Високо е равнището на безработица и в Монтана и Търговище. Най-много от новорегистрираните безработни са от преработващата промишленост, търговията, отбраната и транспорта. През май са обявени 13000 свободни работни места, като голяма част от тях са заети веднага. Работници се търсят предимно в промишлеността и селското стопанство.

През миналия месец над 550 младежи на възраст до 29 години са включени в проект за осигуряване на заетост по ОП „Развитие на човешките ресурси”, като 112 от тях са започнали работа. По проекта „Детегледач” са включени 81 семейства с малко дете, а 119 безработни са започнали обучение за детегледачи. От началото на септември стартира нова схема, насочена към безработните младежи, които по данни на Агенцията по заетостта в момента са над 62000 и голяма част от тях са без професионална квалификация. Проектът предвижда работодателите да подават заявки от какви кадри имат нужда, а Агенцията по заетостта ще насочва младежи към съответното предприятие и ще финансира издръжката им за шест месеца с пари по оперативната програма.