Започва музикалният фестивал Варненско лято
Започва музикалният фестивал Варненско лято / netinfo

Най- дългогодишният български музикален форум – международният музикален фестивал „Варненско лято” започва своята 84-та година с тържествен концерт в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в 20:00 часа тази вечер. За откриването организаторите от Община Варна са избрали след емблемата на събитието – Рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров, да бъде изпълнена Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Идеята е концертът да бъде посветен на 25-годишнината на инициативата Европейски столици на културата. Гост на откриването ще бъде Катрин Девентер – генерален секретар на Европейската асоциация на фестивалите. ММФ „Варненско лято” е в процес на подготовка за Генералната асамблея на Европейската асоциация на фестивалите през 2011 година. За първи път тази ежегодна среща ще бъде проведена във Варна в присъствието на директори на повече от 100 престижни европейски фестивали от 26 държави от 28 април до 2 май 2011 г.

За фестивала във Варна ще пристигнат музиканти – граждани на света, от Холандия, България, Франция, Русия, Германия, Австрия, Куба, Турция, Италия, Испания, Корея, Унгария, Великобритания, Белгия, Китай, Бразилия. Три оперни спектакъла ще се впишат в афиша на фестивала, съобщи Даниела Димова - директор на ОФД – Варна – две премиерни вечери на „Ернани” от Верди на 16 и 17юли, и сценична реализация на „Кармина Бурана” от Карл Орф на 29 юни. И двете постановки са на Варненската опера, която ще изнесе и два симфонични концерта – откриването и концерт на 11 юли със солист Минчо Минчев и със световна премиера на нова творба, написана специално за фестивала от Анатолий Вапиров.

Пет изявени струнни и камерни оркестри се включват във фестивала – именитите „Московски солисти”, „Сеул Симфониета”, „Симфониета Варна”, „Солистас де Лондрина” – Бразилия , Академичен оркестър „Орфеус” с Марио Хосен.  За първи път  във Варна на 25 юни ще бъде представено Оперното студио на Академия „Санта Чечилия” – Рим. Именити европейски квартети ще оцветят музикалния празник – струнните квартети „Дебюси” и „Брукнер”, и саксофонен квартет „Соник Арт”. „Брукнер” квартет  идва у нас по проект за културно сътрудничество Варна –Линц.

Очертава се и един мини фестивал на холандската култура с три концерта на духов квинтет „Калефакс”, дуо арфи „Билитис" , бароков ансамбъл „Ла Примавера”, който идва за първи път в България. В цикъла „Старинна музика” ще се изяват още бароков ансамбъл „Лаутен къпани”, Германия, бароков ансамбъл „Льо тандр амур”, Испания. Ще звучи старинна инструментална и вокална музика от Ренесанса и Барока, изпълнена на оригинални инструменти от ХVІ - ХVІІ век.

„Музикална галерия Варна” предлага срещи с музиканти от Варна, които се завръщат  с нови международни проекти – Грациела Вълчева – Фиеро – мецосопран  и Венециела Найденова – пиано, Мариана Попова – пианистка ( с участието на китайката Ли Гонг), Росен Идеалов – кларинетист,  клавирно дуо Илиян и Янита Маркови, Клавирно дуо Антония Йорданова – Иван Кюркчиев. Форумът ще почете 200-годишнината от рождението на Шопен и Шуман, 150-годишнината на Густав Малер и 60-годишнината на Минчо Минчев. Ще бъдат представени компактдискове и книги.

От 11 до 18 юли ще са заниманията от програмата на Международната лятна академия „Варненско лято” с майсторски класове по цигулка, пиано и класическа китара на професорите Минчо Минчев, Майкъл Рол и Хоакин Клерх.