Увеличават се хората без здравни осигуровки
Увеличават се хората без здравни осигуровки / Дарик Враца, Иван Стрижлев

С 18 346 са се увеличили хората, които са без здравноосигурителни права през април в сравнение с март 2010 г. Това показва справката на НАП, генерирана през май 2010 г. По-големият брой на здравно неосигурени се дължи на няколко фактора. Един от тях е традиционно по-големия брой българи, които напускат страната, за да работят през лятото в чужбина.

Друг проблем, констатиран от приходната агенция, е че някои работодатели не подават коректно данните при прекратяване на трудови договори на свои работници. В резултат на това някои служители продължават да се водят на работа и да са с непрекъснати здравноосигурителни права без на практика да са внасяни вноските им за здраве. Тези разминавания се установяват от НАП в следващи периоди, което води до увеличаване на общия брой на здравно неосигурените лица.

От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите, се прекъсват ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г. Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здравно осигуряване на лицата, които не са осигурени на друго основание (например, трайно безработните). От януари 2010 г. те внасят не по-малко от 16,80 лв. на месец за здраве, докато миналата година сумата беше 10,40 лв. на месец.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега. За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват - като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т. н.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да намерят на интернет страницата на НАП - www.nap.bg, както и да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.