Данъчните разкриха фирми укрили ДДС за над 4 млн. лв.
Данъчните разкриха фирми укрили ДДС за над 4 млн. лв. / netinfo

7 038 376 лева допълнителни данъци и осигуровки установиха след ревизии хасковските инспектори от дирекция „Контрол" при Териториална дирекция на НАП Пловдив. От началото на тази година тукашните ревизори инспектират фирми и физически лица на територията на 6 области - Хасково, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Кърджали. Приключените от тях ревизии за първите 5 месеца на годината са 153 на брой. От тях 138 са завършили с допълнителни за бюджета разкрития, като в 95 от случаите става дума за скрити задължения над 10 000 лева.

Най-сериозни са разкритията по Закона за ДДС. 4 386 179 лева е сумата на укритите данъци по този закон, установени и начислени от хасковските инспектори. Разкритият корпоративен данък е в размер на 1 029 467 лева, а хванатите „скрити" осигуровки - здравни и социални са малко над 127 080 лева. Засилен продължава да е контролът спрямо физически лица заради несъответствия между обявените от тях доходи и придобитото имуществено състояние. Необявените данъци върху доходите от физически лица, засечени от тукашните ревизори за периода възлизат на 1 456 239 лева.

Най-често данъци се укриват в търговията на едро, показва анализът на издадените ревизионни актове. Разкритията в този бранш от януари до края на месец май са в размер на 1 864 328 лева и то в резултат само на 20 приключили ревизии. Немалко допълнителни данъци са начислени още в строителството, търговията с дървен материал и туризма.