2014 г. ще определи хода на 21-и век
2014 г. ще определи хода на 21-и век / снимкa: БГНЕС

Драматично събитие, което ще определи хода на целия 21-и век, ще се случи през 2014 г., установили учени от Кеймбриджкия университет.

Проф. Никълъс Бойл твърди, че събития през тази съдбоносна година ще определят дали светът ще се радва на мир и просперитет през следващите десетилетия или ще бъде раздиран от войни и бедност. Според проф. Бойл финансовите сътресения може да станат причина за кризата и реакцията на американските лидери ще бъде от съществено значение за преодоляването й.

Той смята, че нови глобални организации, а не националните държави ще бъдат ключа към осигуряването на стабилност. Проф. Бойл счита, че 2014 г. ще бъде важна, защото ходът на предишните пет столетия също е бил предопределян от събития, случили се в средата на второто им десетилетие.

Така например през 1517 г Мартин Лутер заковал своите тезиси на вратата на църквата във Витенберг, с което поставя началото на Реформацията и възхода на протестантството. Един век по-късно, през 1618 г. започва 30-годишната война и десетилетията на религиозни конфликти в Западна Европа, които завършват с установяването на Хановерската династия в Англия през 1715 г. 

Виенският конгрес се провежда през 1815 г. след поражението на Наполеон, донасяйки век на относителна стабилност в Европа. Но през 1914 г. избухва Първата световна война, катастрофален конфликт, отнел живота на милиони хора и задал атмосферата на раздор на международната сцена през целия 21-и век.

"Природата на даден век става много явна през това второ десетилетие, така че защо нашето да е по-различно? Отчасти времето има общо с начина, по който разделяме разбирането си за човешката природа и човешката история. Ако векът ще има някакви отличителни черти, те ще станат ясни до 20-та му година, същото важи и за хората. Друг фактор е смяната на поколенията", пише проф. Бойл в книгата си "2014 - как да оцелеем при следващата световна криза", излязла днес. 

Авторът предрича, че икономическият колапс може да възвести началото на по-голяма криза в международните отношения, пише БГНЕС. САЩ ще се превърнат в основен играч при вземането на съдбоносните решения, като или ще ни осъдят на век на насилие и бедност, или ще ни отведат в нова ера на глобално сътрудничество. Той обаче предупреждава, че мирната алтернатива е единствено възможната, ако светът осъзнае, че ерата на националните държави е отминала и въведе ефективна световна система за управление.