Няма конфликт за парите на фермерите, тютюнопроизводителите ще получат парите си, каза министър Найденов
Няма конфликт за парите на фермерите, тютюнопроизводителите ще получат парите си, каза министър Найденов / Дарик радио

  "Няма конфликт за парите на фермерите", каза в Кюстендил министърът на земеделието Мирослав Найденов, който бе в града в деня на старта на Празника на черешата.

  По повод протестите на тютюнопроизводителите той заяви, че  116 млн. лв.  ще стигнат до тях, но това ще стане, когато мине актуализацията на бюджета. "Някой реши да провокира определено напрежение. Наистина знам, че тези хора са на прага на оцеляването, но отговорни за това са хората, които бяха на самия протест", коментира още по повод недоволството Найденов.

  Найденов каза, че за 2011 г. страната ни е нотифицирала държавна помощ за производителите на тютюн до 143 млн. лв. Тези средства обаче няма да се изплащат като досегашната схема- на килограм тютюн, а ще бъдат изплащани на стопанство, на база на референтните години от 2007 до 2009 г. Средствата са предвидени за трансформация на сектора и преориентиране на хората към друг вид бизнес.  Земеделският министър прогнозира, че  реколтата от жито ще бъде добра, а жътвата символично ще бъде открита следващата седмица.

"Подписахме меморандум със зърнопроизводителите да бъдат осигурени  национални доплащания в началото на следващата година, по 10 лв. на дка", коментира още министърът.