Дунав край Лом с рекордно ниво от десетки години
Дунав край Лом с рекордно ниво от десетки години / Sofia Photo Agency, архив

През последното денонощие нивото на Дунав при Лом се покачи със 7 сантиметра и достигна 818 сантиметра над морското равнище, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града. Нивото е необичайно високо за втората половина на юни и е прецедент от десетки години.

Водата е заляла части от дунавския парк и от пристанището в Лом, което е второто ни по големина на Дунав. Тя е на сантиметри от хотели и вили по брега на реката в града.

В община Лом заседава кризисен щаб, който ще реши дали в района на пристанището да бъде изградена допълнителна земно-насипна дига, която да спре пътя на водата към централната част на града. Планът на "Гражданска защита" и общината предвижда дигата да се гради при ниво на реката от 830 сантиметра, но е възможно това да започне и по-рано, ако прогнозите сочат покачване на нивото през следващите часове, заяви за кметът на Лом Пенка Пенкова, цитирана от БТА.

И днес остава в сила въведената преди седмица втора степен на готовност за действие "Денонощно наблюдение", съобщиха от "Гражданска защита". По поречието на Дунав в ломския участък на реката са разположени наблюдателни постове, които следят постоянно за измененията на водното ниво и за образуване на пробойни в дигите. Засега защитните съоръжения издържат напора на водата. Няма залети селища, инфраструктура и обработваеми земи, уточниха от "Гражданска защита".

На 13 април 2006 година Дунав при Лом достигна абсолютния максимум в историята на измерванията на нивото в българския участък на реката - 985 сантиметра. Тогава бяха залети части от Лом и от вилната зона на града, но по-голямата част бе спасена от наводнение с изграждане на временни защитни диги от земя и бетонни елементи.