Митинг срещу Генджев готвят мюсюлманите в Кърджали
Митинг срещу Генджев готвят мюсюлманите в Кърджали / netinfo

 

Мюсюлмани от Източните Родопи се събират в петък на голям митинг в центъра на Кърджали. Протестът е срещу решението на Върховния касационен съд, което връща Недим Генджев на поста председател на Висшия мюсюлмански съвет и духовен глава на вероизповеданието в страната. Митингът ще се проведе преди петъчната молитва, в 12,30 часа,  пред джамията. Подобни протести ще има във всички районни мюфтийства в страната, уточниха от кърджалийската структура. Не може милион и половина мюсюлмани в България да са против Недим Генджев, а в същото време Върховния касационен съд да го връща като глава на същите тези мюсюлмани, категорични са от районното мюфтийство в Кърджали. В петъчния протест ще участва председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.

Досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ е обжалвал в Софийски апелативен съд отказа да бъде регистрирано избраното на конференция от 2009 г. ръководство на мюсюлманското вероизповедание. Прът в колелото на Мустахфа Алиш Хаджъ сложиха магистратите от Софийски градски съд, които отказаха да го признаят за легитимен. Върховния касационен съд пък посочи за глава на мюсюлманската общност Недим Генджев, който води дела от 1996 г.

Междувременно имами припомнят на вярващите, че Генджев е бил избор на Тодор Живков за водач на мюсюлманите в България. Припомнят се и изявления на Генджев в подкрепа на Възродителния процес. На вярващите са представени и фотоси от времето на тоталитарната власт. Мюсюлманите в Северна Гърция имат повече свободи от тези в България, посочват от районното мюфтийство.