VІ Тракийски жътварски събор в Странско
VІ Тракийски жътварски събор в Странско / DarikNews Живка Тодорова
VІ Тракийски жътварски събор в Странско
30201
VІ Тракийски жътварски събор в Странско
  • VІ Тракийски жътварски събор в Странско

На VІ-я Тракийски жътварски събор е домакин днес димитровградското село Странско. 7 фолклорни колектива от 9 общини в региона ще зажънат днес преди обяд със сърп и паламарка на нива между Здравец и Странско. Сред гостите се очаква да бъдат народни представители от хасковско, заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, областните управители на Хасково и Стара Загора, представители на дирекциите „Земеделие" и селскостопански производители от региона.

За шеста поредна година тракийския жътварски събор организират община Димитровград, кметството в село Странско, кооперацията за земеделски услуги там и читалище „Пробуда". Освен ритуалното зажънване, програмата включва фолклорен концерт на специално изградена за целта сцена в центъра на селото. Там ще се представят самодейни състави от 9 общини и 20 колектива от димитровградско.

Изложба на нова земеделска техника и среща на селскостопански производители и такава със специалисти в бранша, включва още програмата.

Днес Странско е домакин и на ІІІ Лятно изложение на малките населени места, като тази година в него ще участват фирми, заети с хлебопроизводство. Мотото на проявата е „От нивата до трапезата".

Повече за VІ-я Тракийски жътварски събор и съпътстващите го прояви в Странско чуйте в звуковия файл от секретаря на читалище „Пробуда" Славка Генова.