5 нови клинични пътеки
5 нови клинични пътеки / снимка: DarikNews, Иван Стрижлев

От 298 на 303 се увеличава броят на клиничните пътеки, съобщават от Регионалната здравноосигурителна каса във Враца. Промените влизат в сила от 21 юни.

Петте нови клинични пътеки са: „Долекуване след вътрешни заболявания с остатъчни проблеми за здравето", „Долекуване  след хирургични интервенции с голям и много голям обем и сложност с остатъчни проблеми за здравето", „Продължително лечение след травми и заболявания на централната и периферната нервна система", „Продължително лечение при вътрешни заболявания" и „Първични имунодефицити"

С новите клинични пътеки се дава възможност на определени болници, които не покриват изискванията за обем дейности, брой специалисти и утвърдените медицински стандарти за лечение, да се преструктурират от такива за активно лечение в болници за долекуване и продължително лечение. По този начин ще се осигуряват нужните грижи за пациентите след тяхното активно лечение.

Предстоящите промени се очакват да станат факт след  изготвянето и приемането на националната здравна карта, която ще определи броя на легловата база в болниците и нива на компетентност на медицинските дейности, извършвани от лечебните заведения за болнична помощ в страната.