Русия разполага с алтернативи на енергийното сътрудничество с България
Русия разполага с алтернативи на енергийното сътрудничество с България / cнимки: Sofia Photo Agency, архив

През последните дни България „напълно обърка нещата около собственото си участие в проектите за създаване на петролопровод Бургас-Александруполис (България, Гърция, Русия) и за изграждане на АЕЦ в Белене от руския „Атомстройекспорт", пише авторът на коментар, разпространен от РИА Новости. Първо българският премиер Бойко Борисов заяви на среща с посланици от ЕС, че София вече се е отказала от трансбалканската тръба (предизвикала уж недоволство сред жителите на Бургас и съмнения - у еколозите) и от Белене. Малко по-късно обаче енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че за момента няма никакво подобно решение.

Ден след това ден зам.-министърът на външните работи Марин Райков провъзгласи, че европейският газопровод „Набуко" е по-важен за България от руския „Южен поток", и че „южният" проект поражда „много въпроси". Не уточни обаче какви и стана ясно, че за „Южен поток" също няма решение. Въпросът дали България сменя тръбите (или по-точно реже тръбите, сиреч реже клона, на който би могла да поседи като държава транзитьор) засега е увиснал във въздуха, се казва в материала, озаглавен „България, Русия и голямата „тръбопроводна опера".

Социалистическата опозиция веднага обвини днешното десноцентристко правителство, че се впуска в опасни политически игри и забравя за националните интереси на България, посочва авторът. „Нещата, естествено, не минават без политически игри. Та може ли без политика там, където има петрол, газ, енергийна сигурност, „Набуко", „Южен поток", САЩ, ЕС и т.н. Абсурд. Още повече като знаем, че отдавна има опити „Набуко" да бъде противопоставен на „Южен поток", пише той, цитиран от БТА.

„Полемиката около Белене, трансбалканската тръба и „Южен поток" не е от вчера. Такива международни начинания, с участието на Русия или без, винаги са били и ще бъдат „политико- и скандалоемки". Това е положението. Но защо сега? Защо България точно сега изстреля такъв троен залп наведнъж по всички българско-руски проекти?", пита се журналистът. Той твърди, че „България е смятана  за една от най-корумпираните страни в ЕС" и „близо половината от всички бизнесдоговори, свързани с държавни поръчки или държавно участие, се базират на подкупи". За посланиците от ЕС е било интересно да научат, как България се бори с „шуробаджанащината", сиреч с корупцията според общоевропейската терминология. Изявлението на Бойко Борисов, че България ще спестява дори от „руските договори", означаваше да демонстрира решителност в антикорупционните усилия и същевременно да подчертае европейската посока на курса, воден от София. За да не бъде блокирано отпускането на поредните траншове, обяснява авторът на материала.

Русия разполага с алтернативи на енергийното сътрудничество с България
netinfo

Второ, на самата Русия вече й втръсна от неяснотите около българското участие и в проекта Бургас-Александруполис, и в Белене, и в „Южен поток". Два дни преди изказването на Бойко Борисов руският министър на енергетиката Сергей Шматко директно заяви, че е време София да вземе решение за тръбопровода, и предупреди, че ако България не извърши най-сетне екологична експертиза на проекта в най-близко време, Москва ще бъде принудена сама да отложи работата по него за неопределено време. Говори се, че дори е посочен краен срок за експертизата - септември. Още никога не сме се доближавали толкова много до заплахата сами да спрем проекта, изтъква руският коментатор.

Трето, мнозина експерти са убедени, че България всъщност прави опит да се пазари за увеличаване на дяловото си участие във всички проекти, без да прави нови разноски. Според руските изчисления, само транзитът на петрол през тръбата Бургас-Александруполис ще дава на София около 2,5 млрд. долара годишно, „Южен поток" може да увеличи още по-силно значението й на транзитьор, а Белене ще й осигури допълнителна енергийна независимост. Подобни проекти не се изоставят с лека ръка, заключава авторът.

Само допреди пет години подобни упражнения от страна на България биха могли силно да разтърсят руските й партньори, но не и днес, пише журналистът. Според него, в сегашните условия „пропуските на потенциалния партньор (тук вече няма значение дали са с политически подтекст или не) са добре дошли" и „евентуалният отказ на България от тръбите и руския атом е тъкмо такъв случай".

В бизнессътрудничеството в транзита на газ и петрол надеждността на партньора е нещо съвсем материално. Ако с всяко следващо правителство България бъде обхващана от нови идеи в сферата на екологичната или политическа чистота, по-добре веднага да подготвим алтернативи. Още повече че такива има, подчертава коментаторът. Според него, в момента Русия може да прокара „Южен поток" не през България, а през Румъния.

Русия разполага с алтернативи на енергийното сътрудничество с България
netinfo

През последните години европейската политическа и икономическа конюнктура се подрежда така, че Русия, а не България може да избира между различни варианти, коментира авторът. Днес Русия и Турция не са конкуренти, а партньори в строителството на петролопровода Самсун-Джейхан. Очаква се той да бъде пуснат през 2011 г. и да съедини черноморското със средиземноморското пристанище на Турция. Тръбата има същата задача, както и нейният основен конкурент Бургас-Александруполис - да разтовари черноморските проливи, Босфора и Дарданелите. Капацитетът на Самсун-Джейхан е близо 60-70 млн. тона петрол годишно. В проекта ще участват руските компании Роснефт, Совкомфлот и Транснефт.

Още по-прости са нещата около атомната централа Белене. Преди да участваме в търга, някои руски експерти се учудваха защо й трябва на Русия да прокарва през България петролопроводи, газопроводи и на това отгоре да изгражда АЕЦ, като формира конкуренция между енергоносителите и създава за самата себе си бъдещ конкурент. Сега този въпрос може да отпадне от само себе си. Нашите атомни специалисти имат много работа и у нас, и в чужбина, пише авторът.

*Авторското мнение може да не съвпада с позицията на редакцията, уточнява РИА Новости.