Съдят общински счетоводител за източени пари
Съдят общински счетоводител за източени пари / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

В Районен съд - Благоевград започва наказателен процес срещу бившия главен счетоводител в общинско звено "Селски училища" Димитър Проданов. Той е подсъдим по член 309 от Наказателния кодекс  за източени от хазната парични суми, в съучастие и чрез фирми на приближени бизнесмени в Благоевградско, научи Дарик.

Финансовата аферата, в която основно е замесено името на Димитър Проданов, бе разкрита и официално оповестена от кмета на Благоевград Костадин Паскалев. Лично градоначалникът сезира Районната прокуратура в Благоевград и експросветния министър Даниел Вълчев преди повече от година.

В хода на специализираната проверка одиторите са констатирали, че са извършени преводи от банковата сметка на селски училища към сметки на различни фирми без законово основание и без разходооправдателни документи за сумата от 171 271 лева. От тях по сметката на селските училища не са възстановени 143 598 лева.

Съгласно обвинителния акт на прокуратурата, са извършени незаконни преводи на ЕТ "Лъчи-М-Лъчезар Стойчев" - 59 754 лева, на ЕТ "Здравко Проданов" - 33 176 лева, на ЕТ “Дял груп - Янко Цветков” – 45 184 лева, на фирма “Димитър и СИЕ” – 4 730 лева и на "Джет Файненс интернешънъл" - 751 лева.

Разпорежданията, с пари от сметките на няколко селски училища, е извършвано с подписите на главния счетоводител на общинското звено Димитър Проданов и на директора на училището в село Падеш Георги Ковачки.

При проверка на разходваните средсва за материали и извършени ремонти са установени разплатени 147 548 лв. за неосъществени ремонти и закупени материали. При насрещните проверки в някои от фирмите доставчици е установено, че приложените фактури са фалшифицирани. Констатирано е още, че разплащанията по посочените доставки са извършени на фирми, които не са доставчици, се сочи в обвинителния акт срещу Димитър Проданов.