Подготвят нова методика за финансови корекции при усвояването на европейски средства
Подготвят нова методика за финансови корекции при усвояването на европейски средства / Дарик Габрово

 

     Големи санкции при извършване на злоупотреби с европейски средства предвижда нова методика за  финансови корекции при усвояването им. Текстът на методиката вече е подготвен и ще бъде приет на следващо заседание на Министерски съвет. Това съобщи днес в Габрово  министърът по усвояването на европейските средства Томислав Дончев.

     При откриване на нарушения   се предвижда налагане на корекция в размер  от  2  до 100 процента от стойността на поръчката. Целта е общините, допуснали нарушения,  да възстановят от собствения си бюджет неправомерно направените разходи, обясни министърът.

   Според него  новата методика ще  позволи  да се поднови работата по  спрените заради нарушения проекти.  При такива спрени разработки министерството ще наложи  финансова корекция на бенефициента и проектът ще продължи да се реализира. Методиката  има и превантивен ефект, тъй като финансовите санкции ще дисциплинират онези, които работят по проектите.

Работата по проекти е работа за професионалисти, защото ако поръчката е на стойност 15 или 20 милиона лева, тези средства трябва да бъдат намерени и възстановени. Ако тук има място за политика, усвояването на европейските средства трябва да бъде политически приоритет номер едно, каза Дончев.

          Министърът по усвояването на европейските средства Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев са  в Габрово.  Те посетиха новия  дом за хора с физически увреждания, изграден с 1,5 милиона лева по оперативната програма "Регионално развитие", както и зала "Възраждане", която се обновява с 5 милиона лева по същата оперативна програма.