“Пътнически превози” и “Бистрица 96” ще обслужват градските автобусни линии
“Пътнически превози” и “Бистрица 96” ще обслужват градските автобусни линии / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова, архив

Кметът на община Благоевград Костадин Паскалев подписа заповед за определяне на победителите в конкурса за разпределяне и възлагане на обществен превоз на пътници по автобусни линии от утвърдени транспортни схеми на община Благоевград. Конкурсът бе проведен на 27 май.

Автобусни линии № 1, 2; № 7; № 10; и № 11 ще бъдат обслужвани в следващите 5 години от „Пътнически превози” ООД  и “Бистрица 96” ООД. “Пътнически превози” ООД спечели и линия №3. Линията за с. Марулево ще се изпълнява от “Бистрица 96” ООД.

Извънградските линии си разпределят три фирми – “Пътнически превози” ООД, “Скаптопара 5” ООД и “Струма 11”.  Със спечелилия конкурса ще бъде сключен договор за 8 години за извънградски превози и 5 + 3 години за градски превози. Условието за продължаване на договора за оставащите 3 години е фирмата да подмени 25 % от автомобилния си парк с автомобили, отговарящи на стандарт Евро 1 в срок до 5 години от сключване на договора.

Срокът за обжалване на заповедта на кмета по реда на Закона за административното производство е 14-дневен. Ако не постъпят жалби със спечелилите конкурса за градските линии ще бъдат сключени договори за 5 години. Ако през този период фирмата подмени 25% от автомобилния си парк с автомобили, отговарящи на стандарт Евро 1, договорът й ще бъде продължен с още 3 години. Според поставените от общината условия превозвачите са задължени да изпълняват курсовете по автобусна линия №2 и курсовете на всеки кръгъл час с автобуси, пригодени за превоз на трудно подвижни лица.

Договорите за възлагане на извънградските линии ще бъдат подписани за срок от 8 години.