Ученици от Добрич гостуваха в Германия по проект за политическите емигранти
Ученици от Добрич гостуваха в Германия по проект за политическите емигранти / Финансово-стопанска гимназия

Oт посещение в немския град Висмар се завърна група от 13 ученици и двама преподаватели от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски". Добричките ученици взеха участие във втората работна среща по проект „Медийният образ на политическия емигрант преди и след 1989 година". 

Заедно с домакините от гимназия „Тиза фон дер Шуленбург" добричлии участваха в срещи, дискусии, уъркшопове, състезания, грил-парти, представиха свои филми и презентации по темата за политическите емигранти и техния медиен образ. 

Младежите бяха особено впечатлени от срещата си с юриста Уве Мелк, който през 1988 година прави неуспешен опит за бягство във Федералната Република през българо-гръцката граница. Заловен е и е изпратен в Софийския централен затвор, след което е прехвърлен в немски затвор, а по-късно е откупен като политически затворник от правителството на ФРГ. Учениците посетиха и затвора в гр.Шверин, в който е бил Уве Мелк, тогава едва двадесетгодишен. 

В Росток българските младежи се срещнаха със свои немски връстници, представители на ученически органи за самоуправление и имаха много интересна дискусия с тях. На следващия ден взеха участие в конференция по проблемите на ученическото самоуправление в друг Балтийски град - Грайфсвалд. 

Българските ученици бяха настанени в приемни семейства. 

С това приключи работата по проекта, който бе финансиран от програма „Европейци за мир" на фондация „Памет, отговорност и бъдеще", Берлин. Преди месец програмата одобри поредния трети съвместен проект на двете училища, който ще стартира през м. септември. В него младите хора ще се занимаят със свободата на пътуванията през епохата на социализма.