Дянков: Излизаме от кризата
Дянков: Излизаме от кризата / DarikNews.bg

Българската икономика започва да излиза от кризата и за това има явни сигнали от всички сектори, подчерта в Габрово финансовият министър Симеон Дянков. Той се срещна този следобед с представители на местния бизнес и отговори на въпросите им. Министър Дянков съобщи, че износът спрямо и трети страни през април се е увеличил с 36,7%, което е най-високото увеличение от март 2006 г. Според него започват да се сбъдват прогнозите, че водена от износа българската икономика започва да се съживява.

Симеон Дянков отбеляза и факта, че за първото тримесечие на тази година спрямо първото на миналата доходите на лице от домакинство са пораснали номинално с 5,7 на сто, като реалното повишение е 4,4%. „И това не е за сметка на заплатите, а на други доходи, отбеляза Дянков.

За май ипотеките също са се увеличили - с 8 на сто като, това е поредният голям ръст от 2 години преди кризата. Невърнатото ДДС към вчерашна дата е около 200 000 000 лв., което е на най-ниското ниво от 2006 г. според Дянков. Той бе категоричен, че е необходима добра работа между централна и местна власт.