ВМРО събра над 4000 подписа във Врачанско
ВМРО събра над 4000 подписа във Врачанско / Дарик

Около 4200 души от област Враца се включиха в организираната от ВМРО-БНД подписка срещу членството на Турция в Европейският съюз. Инициативата започна на 18 април и цели да предизвика референдум, чрез който, България да определи позицията си по кандидатурата на Турция. „До момента действията бяха съсредоточени главно в областния център, а през следващите дни, ще обърнем по-сериозно внимание на другите общини", заяви регионалният организатор на ВМРО за Северозападна България Станислав Стаменов.                         

Според Красимир Богданов - областен председател на ВМРО, Република Турция с последните си действия показва, че не е европейска държава. „Покрай инцидента в Израел, се нагледахме на освирепели тълпи в големите турски градове, развяващи зеленото знаме на исляма и призоваващи за свещена война. Преди броени седмици пък, във Враца, станахме свидетели на посегателство срещу свободното слово, когато турски хакери блокираха сайтовете на няколко медии, които публикуват информация подписката на ВМРО.

Членството в ЕС изисква да отговориш и на някой морални категории. Германия се извини на света за холокоста и жертвите на нацизма. Кога Турция ще се извини за арменския геноцид, например или продължилият пет века варварски режим на Балканите, чиито последици още не можем да преодолеем?"