Арести в Иран, отбелязват годишнина от спорните президентски избори
Арести в Иран, отбелязват годишнина от спорните президентски избори / снимка: Reuters, архив

Общо 91 души са арестувани от полицията в Иран на първата годишнина от оспорваните президентски избори в страната, въпреки че опозицията отмени плановете си за протести, след като не успя да получи необходимите разрешения, предаде ДПА. Ръководителят на иранската полиция Хосеин Саджадиния заяви пред информационна агенция ИРНА, че няма протести, но днес са арестувани 91 души.

По-рано днес заместник-началникът на полицията Ахмад-Реза Радан посочи, че са арестувани „няколко" души, като „въпреки пропагандата на враговете" в Техеран няма протести или безредици. Опозиционните лидери Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби отмениха демонстрациите, след като не успяха да получат разрешение от министерството на вътрешните работи, уточнява ДПА.

Полицейски сили за борба с безредиците са разположени в няколко района на иранската столица, най-вече около централния университет на Техеран, който е основно място за събиране на противници на правителството, пише БТА.

Преди една година президентът Махмуд Ахмадинеджад бе преизбран на поста си на фона на обвинения, че е спечелил изборите с измама, които доведоха до масови улични протести. Миналогодишните безредици причиниха смъртта на над 30 дисиденти, а според опозицията загиналите са над 80. Хиляди демонстранти бяха арестувани, припомня ДПА.