113 са вече жертвите на насилието в Киргизстан
113 са вече жертвите на насилието в Киргизстан / снимка: Reuters, архив

Броят на жертвите на насилието в южните части на Киргизстан достигна 113 души, предаде ИТАР-ТАСС. Ранени са 1400 души, като 742 са били приети за лечение в болници.   

С настъпването на нощта в градовете в Ошката и Джалал-Абатската области - епицентър на насилието на етническа основа, започнало още в нощта на четвъртък срещу петък - стрелбата започна да намалява. През изминалия ден обстановката там обаче беше напрегната.

Временното правителство на Киргизстан взе решение да обяви от днес извънредно положение и да въведе комендантски час на територията на цялата Джалалабадска област, където продължават сблъсъците между етнически узбеки и киргизи, съобщи ИТАР-ТАСС. Досега извънредното положение действаше само в град Джалалабад и съседния му Сузакски район.

Решението за обявяване на извънредно положение на цялата територия на областта беше взето поради продължаващите стълкновения в Джалалабадска област, в интерес на сигурността на гражданите и с цел бързо нормализиране на обстановката и възстановяване на обществения ред, посочва пресслужбата на временното правителство.