В Киргизстан назрява хуманитарна катастрофа, хиляди бягат в Узбекистан
В Киргизстан назрява хуманитарна катастрофа, хиляди бягат в Узбекистан / снимки: Reuters

Положението в Южен Киргизстан продължава да бъде изключително напрегнато след днешните сблъсъци между етнически киргизи и узбеки, съобщават очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС и ДПА. Според германската хуманитарна работничка Андреа Берг, цитирана от ДПА, в южния киргизстански град Ош назрява хуманитарна катастрофа с изключителен мащаб.

„Няма нищо за ядене, защото магазините са плячкосани", а от избухването на насилието в четвъртък в населената с узбеки част на града беше спряно газоподаването, съобщава Берг, която е наблюдател на „Хюман райтс уоч".

Обстановката в киргизстанския областен център Джалалабад, където в събота избухнаха сблъсъци между местните жители и узбекската диаспора, през последните часове рязко се изостри, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на очевидци. В момента на градския хиподрум и в района на университета се събират големи тълпи. Чуват се откъслечни изстрели. Местните жители издигат барикади и се обединяват, за да защитят кварталите си от нападения. Градският транспорт не работи, повечето магазини и пазари са затворени, поради което се изпитва недостиг на хранителни продукти. Броят на жертвите от началото на конфликта днес достигна 82 души, ранени са близо 1000, по най-нови данни на Министерството на здравеопазването.

„Добре организираната узбекска общност съобщи, че е прибрала 520 трупа. Разбира се, човек трябва да се отнася внимателно към подобни цифри, но като цяло ситуацията е много неясна", отбеляза Берг. Очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщават, че интензивната стрелба в град Джалалабад, недалеч от Ош, е била прекратена, но в някои части на града продължават схватките между групи хора. Над сградата на телевизията и няколко жилищни блока в близост до нея се издигат стълбове пушек от разпалените пожари, посочва БТА.

Временното правителство на Киргизстан изпрати в района на размириците допълнителни сили за сигурност, включително доброволчески отряди, на които обеща да достави оръжие. Правителството, което дойде на власт, след като свали бившия президент Курманбек Бакиев, узакони създаването на народни дружини и обеща да ги финансира.

Десетки хиляди хора бягат от насилието в Киргизстан през границата с Узбекистан, съобщи Международният комитет на Червения кръст, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Положението става все по-сложно с всеки изминал час. По последни данни десетки хиляди хора се отправят към границата на Киргизстан с Узбекистан, за да се спасят от мародерството и бойните действия", съобщава Северин Шапаз от мисията на Червения кръст в централноазиатската държава.