Сблъсъци в Джалалабад, Русия няма да изпраща миротворци
Сблъсъци в Джалалабад, Русия няма да изпраща миротворци / снимка: Reuters

Избухналото в нощта на 11 юни междуетническо насилие в киргизстанския град Ош днес се пренесе в съседната Джалалабадска област. При сблъсъци там са загинали най-малко 6 души, а близо 30 са били ранени, предаде ИТАР-ТАСС. Така общият брой на жертвите на насилието в Ош и Джалалабадска област достигна 75 души.

В момента се чува стрелба в района на местното управление на МВР и университета. Очевидци съобщават за силен пожар в района на университета, съобщава агенция Акипрес.

Русия не смята засега да изпраща миротворци в обхванатия от насилие Киргизстан, съобщи ИТАР-ТАСС. "Това е вътрешен конфликт и засега Русия не вижда условия за участие в уреждането му", заяви на пресконференция в Москва говорителката на Кремъл Наталия Тимакова. Тя отбелязала, че президентът Дмитрий Медведев следи обстановката и е запознат с обръщенията, които постъпват по негов адрес.

По-рано днес лидерът на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева призна, че властите не са в състояние самостоятелно да се справят с обстановката в град Ош и се обърна към Медведев с искане за военна помощ.

"В момента се водят консултации с различни ведомства за оказване на помощ на Киргизстан", посочи Тимакова. Тя уточни, че президентът е наредил да се окаже хуманитарна помощ и министерството на извънредните ситуации е изпратило в Киргизстан транспортен самолет Ил-76, който да транспортира в Москва тежко ранените по време на размириците киргизстанци, пише БТА.

Колкото до вземането на решение за изпращане в Киргизстан на миротворчески сили на Организацията на договора за колективна сигурност /ОДКС/, подобно решение може да бъде взето само в съответствие с устава на ОДКС и след консултации с всички държави членки на тази организация, отбелязала Тимакова. Тя добавила, че Медведев, в качеството си на председател на Съвета на Силите за колективна сигурност на страните участнички в ОДКС, е наредил в понеделник да се проведат консултации между секретарите на Съвета за сигурност на държавите от ОДКС за изработване на колективни мерки за реагиране.